- Önce ölçüyü vermek istiyorum.
Her bir litre su için 350 gr toz (kristal) kostik ve3 litrezeytinyağı kullanılıyor.
Suyun saf (kireçsiz) olması öneriliyor.
- Cam, plastik veya çelik bir kapta su ve kostiği karıştırıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken şey kostiği suyun içine yavaş yavaş katmak. Kostik suya katıldıktan sonra köpürmeye başlayacağı için, taşmasına engel olmak için, kullanılan kabın irice olmasında fayda var. Bu arada çıkan buharın gözlere gelmemesi de önemli.
- Kostik tamamen eriyene kadar çubukla karıştırıyoruz. Ve karışım soğuyana kadar bekliyoruz. Karışımın ısısının 40 – 42 dereceye kadar düşmesi gerekiyor. Bu bekleme süresi birkaç saati bulabilir.
- Çelik bir tencerede zeytinyağını ısıtıyoruz. Onun ısısının da 40 - 42 derece olması gerekiyor.
- İki ayrı karışımın da ısısı aynı olduğu zaman kostikli çözeltiyi zeytinyağına boşaltmak gerekiyor. Ardından tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlıyoruz. Muhallebi (pudding) kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Bu işlem 20 dk ile 90 dk arası sürebilir.
Not: Eğer 90 dakikanın sonunda karışım hala muhallebi kıvamına gelmemiş ise ölçünün suyu fazla gelmiş olabilir. Bu durumda fazla suyu buharlaştırmak için ateşin üzerinde ısıtılarak karıştırmaya devam edilmeli.
- Sabunun kokulu ya da renkli olmasını istiyorsak, istediğimiz kadar esans veya boyayı, elde ettiğimiz muhallebi kıvamına ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz.
Renk için sıvı gıda boyaları kullanılabilir.
- Muhallebi kıvamını yağlı kağıt serilmiş kalıbın içine döküyoruz. Ve kalıbın kapağını kapatıyoruz. Kıvamın yavaş soğumasını sağlamak için de üstünü battaniye ile örtüyoruz. En az 24 saat geçtikten sonra sabunun sertliğini parmağımız ile kontrol ediyoruz. Eğer sertleşmişse kesme işlemi için sabunu kalıptan alıyoruz. Yoksa, arasıra kontrol ederek 24 saat daha bekliyoruz.
- Kesilen sabunları birbirine değmeyecek ve her taraftan hava alacak şekilde tahta bir rafa dizip üç dört hafta kadar bekletiyoruz.
Not: Gözlerinize ve ellerinize dikkat edin... Somuçta kimyasal maddelerle uğraşıyorsunuz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder