1 Kasım 2011
Havlucan... Birebirdir soğuk algınlıklarına...
Zencefilgiller familyasındandır. 1.5 metre boylarında, kırmızı çizgili beyaz çiçekleri olan, köksaplı (rizom), hoş kokulu, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Anayurdu Çin'in güneyidir. Doğu Asya'da, Endonezya'da, Malezya'da, Java'da, İran'da bulunur. Bileşiminde uçucu yağ ve nişasta, uçucu yağın içinde de sineol, pinen gibi maddeler bulunur.Diğer adı Küçük galangadır. "aplinol" ve "alpinin" gibi kimyasal maddeler sayesinde vücudu ısıtır. Ülkemizde yetişmez, Uzak Doğu'dan ithal edilir.Mutfakla hamur işlerinde, çikolata, dondurma, şekerleme, meşrubat yapımlarında kullanılır. Günümüzde en çok Malezya'da tüketilir.
Yararları
İştah açar.
Göğsü yumuşatır.
Mide Bağırsak gazını önler .
Mideyi kuvvetlendirir
Grip soğuk algınlığına birebirdir
Baş dönmesi,
Baş ağrısı şikâyetlerini dindirir.
Romatizma ve nikris ağrısın hafifletir.
Altını ıslatmaya son verir.
Kullanımı
Yarım litre (2.5 bardak) kaynar suya yarım kahve kaşığı havlıcan kökü konup demlenir, günde üç kez birer çorba kaşığı içilir.
Ya da 5 gr havlıcan toz , 10 gr zencefil toz , 10 gr tarçın toz, 5 gr karanfil, 50 gr balla karıştırılır, sabah akşam birer tatlı kaşığı yutulur
Not: Kullanmadan önce doktorunuza danışınız...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder