Cevaplar 1. Sarsıntılı Uçak: D dışındaki tüm cevaplar doğrudur. D şıkkı stress altında iken alışkanlıkla verdiğiniz tepkilerin farkında olmadığınızı gösterir. Stresinizin farkına varmak ve aktif olarak kendinizi sakinleştirmenin yollarını bulmak sağlıklı bir tepkidir. Örneğin: Kitap okumak yada acil durum kartını okumak gibi.
[A] 10 Puan – Kitap, magazine vs okumaya devam ederim yada film seyrederim. Sarsıntıya dikkatimi vermem.
[B] 10 Puan – Acil durumlar için tetikte olurum, hostesi dikkatle izlerim ve acil durum kartını okurum.
[C] 10 Puan – Hem A hem B.
[D] 0 Puan – Emin değilim, hiç dikkat etmedim.
2. İşinizi üstlenen eleman: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap D şıkkıdır. İş ortamındaki gelişmelerden haberdar olmanız, duygusal tepkilerinizi kontrol etmeniz ve başarılarınızı tehdit edici olmadan insanlar içinde savunabilmeniz meslektaşlarınızı savunmasız bırakacak ve sizi hem iş arkadaşlarınız hemde yöneticiniz gözünde daha olumlu bir pozisyona çıkaracaktır. İnsanlar içinde yüzleşmek etkisiz bir yaklaşımdır çünkü iş arkadaşınızın savunmaya geçmesine yol açacaktır. Ayrıca sizin zayıf ve saldırgan görünmenize yol açacaktır. Kişi ile özel olarak konuşmak bazı açılardan faydalı olmasına rağmen başkaları gözünde itibarınıza hiç bir fayda sağlamaz.
[A] 0 Puan – Hiç vakit kaybetmeden hemen ve herkesin içinde işi kimin yaptığı konusunda arkadaşınız ile yüzleşirsiniz.
[B] 5 Puan – Toplantıdan sonra arkadaşınızı bir tarafa çeker ve ilerde bir daha sizin yaptığınız işten bahsederken kimin yaptığını belirtirse sevineceğinizi söylersiniz.
[C] 0 Puan – Nothing Hiç bir şey yapmazsınız. Bir arkadaşı topluluk içinde utandırmak iyi olmaz.
[D] 10 Puan – Arkadaşınız konuşmasını bitirdikten sonra, yaptığınız işten bahsettiği için teşekkür edin ve gruba yaptığınız işte ulaşmaya çalıştığınız hedefler konusunda daha detaylı bilgileri verin.
3. Kızgın Müşteri: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap D şıkkıdır. Müşterinize empati ile yaklaşmak onu sakinleştirecektir. Ayrıca sorunun çözümüne yoğunlaşmak müşterinizin ihtiyaçlarına kesin çözüm getirmenizde yardımcı olacaktır. Müşteri ile tartışmak yada savunmaya geçmek karşınızdaki insanın daha da kızmasına yol açacaktır. [A] 0 Puan – Yüzüne kapatırım. Başka insanların tacizini kaldıracak kadar ödemiyorlar size.
[B] 5 Puan – Listen Müşteriyi dinler ve ne hissettiğini anlamaya çalışır sonrada müşteriyi iyi anladığınızdan emin olmak için sorunu tekrarlarsınız.
[C] 0 Puan – Müşteriye haksızlık ettiğini açıklamaya çalışır ve sadece işinizi yaptığınızı ifade edersiniz. Ayrıca bu şekilde yaklaşmaz ise kendisine daha çok yardımcı olabileceğinizi söylersiniz.
[D] 10 Puan – Müşteriye bu sorunun kendisi için ne kadar sinir bozucu olduğunu anladığınızı söylersiniz ve bu problemi çözmek için kendisine sorununa özel bir çözüm önerirsiniz.
4. Yarı finallerden C almak: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap A şıkkıdır. Kişinin motivasyonunu yükseltebilmesi için uzun vadede fayda getirecek ve sorunları aşmasını sağlayabilecek planlar yapabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Daha iyi sonuçlar getirecek derslere yoğunlaşmak bazen faydalı olabilir fakat ilerde hedeflediğiniz meslekte başarılı olmak için gerekli olan ve bu ders kanalı ile alacağınız bilgiyi öğrenmeniz açısından pek fazla fayda sağlamayacaktır.
[A] 10 Puan – Notunuzu yükseltmek için ne yapmanız gerektiğine bakar ve plan yaparsınız.
[B] 0 Puan – O kariyerde başarılı olmanız için gereken beceriye ve zekaya sahip olmadığınıza karar verirsiniz.
[C] 5 Puan – Kendi kendinize bu dersin o kadarda önemli olmadığını söyler ve notlarınızın yüksek olduğu diğer derslere konsantre olursunuz.
[D] 0 Puan – Gidip dersin hocası ile konuşursunuz ve daha iyi bir not vermesi için ikna etmeye çalışırsınız.
5. Irkçı Fıkra: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap C şıkkıdır. Bir iş yerinde farklılıkları hoşgörü ile karşılayan bir ortam yaratabilmenin en etkili yolu topluluklar içinde firmanızın politikasını ve bu tür davranışları tolere etmiyeceğini açıkça belirtmektir. Kişi ile özel olarak konuşmak davranışın yanlış olduğunu kişiye anlatır fakat ekibe bu mesaj iletilmez. The most effective way to create an atmosphere that welcomes diversity is to make clear in public that the social norms of your organization do not tolerate such expressions. Confronting the behavior privately lets the individual know the behavior is unacceptable, but does not communicate it to the team. İnsanların önyargılarını değiştirmeye çalışmaktansa (çok daha zor bir iş) insanların bu yönde davranmasını önlemeye çalışın.
[A] 0 Puan – Göz ardı edersiniz. Bu tür durumlarla baş etmenin en iyi yolu hiç tepki vermemektir
[B] 5 Puan – Fıkrayı anlatan kişiyi ofisinize çağırır ve bu davranışın yanlış olduğunu ve disiplin cezasına yol açacağını ifade edersiniz.
[C] 10 Puan – Fıkrayı duyduğunuz anda durup kişiye bu tür konuşmaların yanlış olduğunu ve tolere edilmeyeceğini söylersiniz.
[D] 5 Puan – Fıkrayı anlatan kişiyi şirket kültürü ve hedefleri üzerine eğitime göndermeyi önerirsiniz.
6. Satıcının zor günü: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap B şıkkıdır. Optimist olmak ve insiyatif kullanmak Duygusal Zekanın işaretleridir. Bunlar kişinin karşılaştığı zorlukları öğrenmek için fırsatlar olarak değerlendirmesini sağlar. Aynı zamanda yeni yaklaşımlar deneyerek vazgeçmek, kendini suçlamak yada moralini kaybetmek gibi negatif duygular yerine işe devam edebilmesini sağlar. Güçlü ve zayıf taraflarınızı ortaya koymak faydalı bir çalışma olmasına rağmen, aktif olarak negative duygular uzaklaştırılmadıkça satış yapmak için gereken motivasyon kaybolur.
[A] 0 Puan – Günü sonlandırır ve trafikten kaçınmak için eve erken gidersiniz.
[B] 10 Puan – Bir sonraki görüşmenizde yeni bir taktik dener ve tıkanıklığınızı gidermeye çalışırsınız.
[C] 5 Puan – Güçlü ve zayıf taraflarınızı listeler, başarısız olmanıza yol açanın ne olduğunu bulmaya çalışırsınız.
[D] 0 Puan – CV nizi yeniden gözden geçirirsiniz ve yeni bir iş aramayı düşünmeye başlarsınız.
7. Trafik Canavarı ve Arkadaşınız: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap D şıkkıdır. Bütün araştırmalar kızgınlığın ve öfkenin insanların bir işi başarı ile tamamlamalarını sağlayacak becerilerini ciddi olarak etkilediğini göstermektedir. Kendinizde ve başkalarında bu tür duygusal tepkileri kontrol edebilme yeteneği Duygusal Zekanızı gösteren en temel belirtilerden biridir. Trafik canavarı senaryosunda arkadaşınızı sakinleştirmek için atacağınız her adım hem içinde bulunduğunuz duruma hemde arkadaşınızın yaklaşımına pozitif bir etki yaratacaktır
[A] 0 Puan – Unutmasını söylersiniz. Büyütmeye değecek bir konu değil.
[B] 0 Puan – En sevdiği müziklerden birini koyup dikkatini dağıtmaya çalışırsınız.
[C] 5 Puan – Arkadaşınıza katılıp diğer sürücüye birlikte küfredersiniz.
[D] 10 Puan – Arkadaşınıza geçmişte yaşadığınız benzeri bir anınızı anlatırsınız. Aynı şekilde sürücünün sizi tehlikeli bir şekilde geçtiğini ama sonra kişinin hastaneye yetişmeye çalıştığını farkettiğinizi söylersiniz.
8. Birlikte olduğunuz insanla kavga: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap A şıkkıdır. Bu durumda yapılabilecek en doğru davranış 20 dakika ara vermektir. Kavganın şiddeti arttıkça sinir sisteminizin verdiği fiziksel tepkilerde aynı şekilde artacaktır. Bu noktada vücudunuzun, yükselen kızgınlık ve öfke duygularından arınması ve sakinleşmesi için en az 20 dakikaya ihtiyacı vardır. Bunun dışında yapılacak her hangi bir davranış zaten oldukça gergin ve kontrol dışı olan durumu daha da şiddetlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır.
[A] 10 Puan – 20 dakika kadar ara verip sakinleştikten sonra tartışmaya devam etmek.
[B] 0 Puan – Birlikte olduğunuz insan ne derse desin sessiz kalırsınız.
[C] 0 Puan – Say Özür diler ve birlikte olduğunuz kişininde özür dilemesini istersiniz.
[D] 0 Puan – Bir dakikalığına durup, düşüncelerinizi toparlar ve sizin açınızdan durumu mümkün olduğunca açık ve net olarak yeniden ifade edersiniz.
9. Yaratıcı olmayan ekip: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap B şıkkıdır. Yaratıcı fikirler üretmesi beklenen bir grubun lideri olarak, başarınız ekip üyeleri arasında oluşturacağınız havaya bağlıdır. Yaratıcılık genelde aşırı formalite ve planlama sonucunda öldürülür. Yaratıcı ekipler aralarında uyum, rahatlık ve güven olduğunda performanslarının en yüksek seviyesinde üretebilirler. Bu tür bir ortamda insanlar projeye en iyi şekilde katkıda bulunmaya istekli olacaklardır.
[A] 0 Puan – Yapılması gereken maddelerden oluşan bir program hazırlar, grubu toplantıya çağırır ve her maddenin tartışılması için belli bir süre ayırırdınız.
[B] 10 Puan – Grup üyelerinin birbirlerini daha iyi tanımaları için iş dışında bir araya gelecekleri bir organizasyon düzenlerdiniz.
[C] 0 Puan – Gruptaki her kişiye ayrı ayrı problemlerin çözümü için ne gibi önerileri olduğunu sorardınız.
[D] 5 Puan – Her bireyin ne kadar çılgınca olursa olsun genede aklına gelen her şeyi paylaşabileceği bir beyin fırtınası toplantısı düzenlerdiniz.
10. Karar veremeyen genç yönetici: Duygusal Zekayı gösteren en uygun cevap D şıkkıdır. Başka insanları yönetmek oldukça yüksek bir Duygusal Zeka gerektirir, özellikle ekibinizdeki elemanların performansını yükseltmekte başarılı olma konusunda. Genelde bunun anlamı kişilerin kendilerini geliştirebilmeleri için gereksinim duydukları destek ve yardımı onların ihtiyaçlarına göre sağlamak demektir.
[A] 0 Puan – Bu işi yapmak için gereken beceriye ve bilgiye sahip olmadığını kabul edip, ekibinizde onun işlerini üstlenebilecek başka kişiler ararsınız.
[B] 5 Puan – İnsan ilişkileri departmanından birisinin kendisi ile konuşmasını ve firma içinde geleceğini nerde gördüğünü öğrenmesini istersiniz.
[C] 0 Puan – Bilinçli olarak kendisine pek çok karmaşık karar almasını gerektiren işler verirsiniz, böylece yavaş yavaş kendine olan güvenini kazanmasını sağlarsınız.
[D]10 Puan – Genç yönetici için akıl hocası rolünü üstlenir ve sürekli olarak yeteneklerini geliştiren ama fazla zorlamayacak görevler yaratırsınız. Böylece işi öğrenmesini sağlarsınız.
100 en yüksek puandır, 50 normal seviyedir.)
Duygusal Zekayı gösteren temel etkenler
- Duygularınızı bilmek ve arzu ettiğiniz şekilde yaşamınız ile ilgili kararları verirken bu duyguları kullanabilmek.
- Duygusal yaşamınızı duygularınızın esiri olmadan kontrol edebilmek örneğin: Depresyon tarafından paralize olmadan yada endişeler ve kızgınlıklar içinde kendinizi kaybetmeden.
- Aksilikler ve kötüye giden durumlarda sebat etmek ve hedeflere ulaşabilmek için negative duyguları pozitife dönüştürebilme.
- Empati – Başka insanların duygularını onların hissettikleri şekilde algılayabilmek.
- İnsanlarla olan ilişkilerde uyum ve beceri ile duyguları idare edebilmek. Örneğin bir grup içinde sözle belirtilmeyen ama hissedilen havayı, eğimi algılayabilmek ve uyum sağlama becerisi göstermek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder