8 Ekim 2012

iŞTE gRİPTEN kORUYAN fORMÜL...



Serin havaların kendini hissettirmeye başladığı  şu günlerde soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıklar da  kapımızı çalmaya başladı. Sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için bağışıklık  sistemimizi güçlendirmek büyük önem taşıyor. Güçlü bir savunma mekanizmasının  temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin
besinlerin tüketilmesi yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt.  Merve Yüksek, hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme önerilerini  sıraladı.

Antioksidan vitaminler yönünden zengin besinler  tüketilmeli
Önemli antioksidanlardan biri olan C vitamini, vücuttan  zararlı maddelerin atılmasında ve savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli  bir role sahiptir. Bu vitamin; yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar,  ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda  bulunmaktadır. C vitamini kaybını önlemek için salata ve meyve sularını  tüketmeden hemen önce hazırlamalı ve limonu salatayı tüketeceğiniz zaman  eklemeyi unutmamalısınız.

Bir diğer önemli antioksidan olan E  vitamininin en zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar,  sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ile tahin gibi
besinlerdir.

Anti-enfeksiyon vitamin olarak da  bilinen A vitamini de güçlü bir antioksidandır. Yumurta, süt, balık, ıspanak,  portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde  bulunur.

Balık zeytinyağı ve ceviz bağışıklık sisteminizi  güçlendirir
Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balık yağı, fındık ve  ceviz ile omega 9 içerikli zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar bağışıklık  sistemini olumlu etkilerler. Haftada 2-3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz  tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi bu  faydalı yağ asitleri ile antioksidan vitaminlerden yararlanmanızı
sağlayacaktır.

Enfeksiyona karşı çinko

Çinko eksikliği enfeksiyonlara karşı zayıflığı  da beraberinde getirmektedir. Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz  ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık  gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir. Haftada 2-3 kez kuru  fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri sofranızda bulundurmanızda fayda  vardır.

Yoğurt ve kefir koruyucu kalkan etkisi  yapıyor
Probiyotik ve prebiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek  mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturulmasını sağlar. Yoğurt ise içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı koruma sağlar. Öğünlerinizde mutlaka düzenli olarak yoğurt, ayran veya kefir  olmalıdır.

Lifli besinlere ağırlık  verilmeli
Sonbaharın gelmesiyle beraber fiziksel aktivite de  azalmaktadır ve bunun sonucunda kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle  sonbahar ve kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan kuru  baklagillerin, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi tahılların ve özellikle  C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Günde 10-12 bardak su için
Sıvı tüketimi vücudumuz  için çok önemlidir. Sıvı eksikliğinde tüm metabolizmanızda dengesizlikler ortaya  çıkmakta, hastalık halinde iyileşme gecikmektedir. Günde 10 - 12 bardak su  içmeli, daha yüksek sıvı kayıplarında (ateş, ishal gibi) bu kayıplar  karşılanarak, sıvı dengesi sağlanmalıdır.

Soğuk  algınlığına yakalanınca…
Çay ve kahve yerine kuşburnu, ıhlamur,  adaçayı gibi bitki çayları tüketilmelidir. Bunların vücudumuzda etkilerini tam  olarak gösterebilmesi için, tüketeceğiniz bitkilerin mutlaka doğal kurutulmuş  olmasına ve çay haline getirirken de demlenme sürelerine özen göstermek  gerekmektedir. C vitaminini yüksek miktarda içerenler başta olmak üzere, her  öğünde düzenli olarak sebze ve meyve tüketilmelidir. Çorba gibi sıvı ağırlıklı  besinler tercih edilerek, vücuttan toksik maddelerin uzaklaştırılması sıvı
tüketimine özen gösterilmelidir

http://www.haberturk.com/saglik/haber/780883-iste-gripten-koruyan-formul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder