30 Aralık 2010

alternatif yılbaşı yemeği... kuzu incik... Dilek Erkumlen Türk'ün özel tarifi

4 parça kuzu incik ortadan 2ye kırılmış bunları 4-5saat kaynatacağız. ilk kaynatırken ilk 1/2 saat üstünden kevgirini alacağız kalan sürede kapak kapalı kısık ateşte hatta makbulu 9 saat ama ben dayanamıyorum artı çok gaz parası geliyor:))

neyse kevgir alındıktan sonra bir miktar taze biberiye ve kişniş ardından hindistan cevizi tohumu rendesi,sonra sırasıyla ama 10ar dk ara ile taze nane,2,3 dilim pırasa, kereviz sapının yaprakları bir tutam,varsa dağ kekiği(Yoksa Anette'e söyle getirir gelirken) bir
bütün soğan defne yaprağı sona doğru karabiber taze çekilmiş
bu güruh kaynarkene...

cimrilik etme iyi cins mümkünse cabarnet ya da boğazkere al aç bir yarım saat dinlensin...

5saatin sonunda servise hazır iken mürdüm eriklerini kaynar suda 15dk beklet kabuklarını soy çekirdeğini çıkar...koy kenara...

şarabın sosu için bir soğanı çok ince ama gerçekten uyduruk yapma çok ince kıy...Zeytin yağı (tabi sızma) 3-4 yemek kaşığı ile hafiften karamelize et...derken şaraptan 3 su bardağı tencereye dök...içine biraz 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı nar ekşisi dök...ve kaynamaya başlayınca içiner 1 yemek kaşığı tereyağ(tereyağı doktorların dediği gibi zaralı değildir.gerçekten ev yapımı tereyağı ayçiçek yağından çok daha yaralıdır...plastiğe yakın atomları yol en azından...ayrıca yanmadığı müddetçe kokusu sütü andırır ki benim pilavlarımın bembeyaz ve enfez ve tane tane olması sebebi zeytinyağı ve tereyağını kullanmamdır) evet şarabın çektirmesini yapıyoruz şimdi bu arada kalan şişeden şarap demlenmeye başlamışız hafiften arka fonda dostların gülüşmeleri ve latin ezgileri...ya da 60lar Ajda Pekkan:) Kimler geldi kimler geçti çalmakta...biri ortaya bir laf atmış memlekt kurtarılıyor...:)

baktın alkol kokusu gitmiş iste o anda soğandan gelen kekremsi kokuya şaraptan gelen baharat ve meyva kokuları ve tereyağından gelen enfes vanilya süt kokusu...işte tamamdır...şimdi karar ver sosu koyultacaksan nişasta az biraz kullansan olur ama ben biraz etin emeceği daha sulu sosları severim dersen eyvallah...
bak işte karar ver...
bu işin zevki var kuralı yok:)
veee sos kıvama gelince erikleri bırak içine 5 dk ısıyı ve tadı alsın...

eee artık tabağı düzenle...

bir yudum al şaraptan...önce bir parça et, kenarına 2-3 erik ve üzerine sos gezdir tabağın kenarına bbiberiye kişniş ve defne yaprakları koy ki kokuları sevişsin lezzetin yatağında:)

ben bunun yanında merlot içerim şahsen...param varsa...yoksa artık bakkalda ne varsa...ama yemeğe asla ucuz şarap kullanmam:)

merlot içeceksen çok rica ediyorum buzdolabına koyma kışsa balkon kafidir:)ama kırmızı şarap oda sıcaklığında içilir diye kalkıp odada da bırakma Fransa da oda sıcaklığı 22-24 derece bizdeki gibi adam 30 derece kalorifer yakmıyor kaldıki adamların oda dediği yer mahzenleri zaten daha bile soğuk...neyse işte bak zevkine göre ama mutlaka 1 saat önce merlot açılır...

afiyet olsun:)

not: reçete tamamen bana aittir.her hakkı mahfuz değildir tepe tepe kullanın ama gözünüzü seveyim güzellikle ve severek yapın yoksa ne yapsan nafile konuşmaz seninle demez ki sana ye beni diye:))

2 yorum:

  1. hayatımda bir yemek bukadar çirkin uygunsuz anlatılmamışt.........aile yemeği değil..başka amaçlı bir yemek.....:)) yazık emeğe afiyet olsun yiyene BU BAYAN NE İŞ YAPAR ARKADAŞLARRRR .........

    YanıtlaSil
  2. yanlış blogda olduğunu düşünüyoruöm........yakışmamış

    YanıtlaSil