19 Aralık 2010

Last scene of Les uns et les autres (1980) - le boléro de Ravel - Bolero...

ıspanaklı kuru fasulye...
















2 su bardağı kuru fasulye
1 küçük demet ıspanak
2 adet soğan
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz

Kuru fasulye akşamdan ıslatılır, ertesi günü yumuşayana kadar haşlanır, suyu süzülür. Soğan ince çentilir, yağda pembeleştirlir. Üzerine temizlenmiş, doğranmış ıspanak eklenir, yarım yumuşayana dek kavrulur. Sonra salça katılır, kokusu gidince fasulye ilave edilir. 2 su bardağı kadar su konur. Orta ateşte 15 dakika kadar pişirilir.

Ringa Ringa (from the Slumdog Millionaire soundtrack)

tren rayları neden daima birbirinden 143,5 cm uzaklıktadır

tren rayı

Öğrendim ki tren raylarının birbirinden uzaklığı daima 143,5 cm. Neden mi? İlk tren vagonlarını yaptıklarında insanlar ata arabalarını yaparken kullandıkları aletleri kullanıyorlarmış. Peki vagonların tekerlekleri arasında neden bu kadar uzaklık var? Çünkü arabaların geçtiği eski yolların genişliği bu kadarmış. Ve neden ? Çünkü onların savaş arabaları iki atla çekiliyormuş ve atlar yan yana durduğunda, genişlikleri 143, 5 santimetreymiş.Yani trenlerin kullandığı rayların arasındaki uzaklık Romalılar tarafından belirlenmiş.

Şimdi bu bilgiyi günlük hayatımıza aktaralım. Tarihte belli bir noktada birisi ortaya çıkıyor ve kuralları koyuyor. Bundan sonra bize düşen de o kurallara uymak ve saygı göstermek oluyor. Kuralları uygulayacak olanların fikirlerinin yada mutlu olup olmamalarının artık bir önemi kalmıyor.

Paulo Coelho

Ezginin Günlüğü - Düşler Sokağı

Kahvenin yanında neden su getirilir?




Kahvenin yanında neden su getirilir?
Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahveyle birlikte su getirilirmiş.
Misafir toksa kahveyi alırmış. Açsa suyu.Tabii ozamn hemen sofra kurulurmuş. Böylece çok ince bir nezaketle anlaşılırmış.