15 Eylül 2012

Elma Bahçesi... Günün Fotosu...15/09/2012

Hiç sevmediğiniz bir insanın tekrar sizinle konuşmak istemesine 'kıl dönmesi' denir...

16 Eylül 2012′de YENİAY Başak Burcunda … Yepyeni Bir Başlangıç İçin Mükemmel Bir Fırsat




Yeni Ay, 16 Eylül sabahı şafak saatine az kala gerçekleşiyor. Dolayısıyla birinci evde ve yerleştiği Başak Burcu’nun yöneticisi olan Merkür ile kavuşum halinde. Başka bir deyişle o sabah  gün doğarken, Güneş-Ay-Merkür üçlüsü ufukta birleşiyorlar ve Ay Düğümlerine de olumlu açı yapıyorlar. Bu, hayat yolumuzla ilgili çok önemli bir karar almak için harika bir oluşumdur!

Zamanın kalitesi hakkında birkaç bilgi daha vermekte fayda var; Anın yöneticisi olan Mars Zuben El Genubi ile kavuşum haline, MC”ye çok yakın duran ve Rigel ile kavuşan Jüpiter’e 150′lik açı yapıyor… Güneş-Ay-Merkür kavuşumu da Vertex ile 150′lik görünümde. Yeni AY’la birlikte karşınıza çıkan maddi ve duygusal fırsatları değerlendirin ama önünüze çıkan yeni durumları değerlendirirken, bentleri çitleri yıkıp, ortalığı birbirine katmayın! İhtirasla ve ölçüsüz davranmanız halinde elde edeceğiniz zaferler, sonradan çok olumlu yansımalara yol açmayabilir. Abartmadan, ”usuletle ve suhunetle” davranmak kazancı kayba, hazzı ızdıraba dönüştürmemek için son derece gerekli!

Bir başka dikkat edilmesi gereken konu da, maddi ve manevi borçlarınızı ödemeyi, geçmişte kalan halledilmemiş meselelerle yüzleşmeyi ihmal etmemek ve kıymet verdiğiniz şeylerin ”değerleri ve bedelleri”  konusunda bir daha düşünmek! Zira Terazi’deki Satürn 2. evden Neptün’e üçgen yaparak bizi vicdani hesaplaşmalara davet ediyor ve Ay Düğümleri ile kritik görünümde. Pluto Yeni Ay’la birlikte Retro halinden çıkıp düz yoluna girecek ama Uranüs-Pluto karesi Yeni Ay’dan 2 gün sonra tam açıyla etkin hale gelecek. Dolayısıyla bu  Yeni Ay’dan faydalanmak istiyorsanız, ”bugüne dek kazanmak adına neler kaybettiğinizi farketmek ve yeni başlangıçlar yaparken aynı hataları bir daha tekrar etmemek” çok ama çok önemli…

Gelelim Yeni Ay’ın Burçlar ve Yükselen Burçlar üzerindeki etkilerine…

Koç ve Yükselen Koç : Koç’lar yeni sorumluluklar üstlenebilir ve bu nedenle gündelik rutinlerinde yeni düzenlemelere gidebilirler. Sağlık problemleri varsa, bunlar konusunda da olumlu gelişmeler kaydetmeleri mümkündür. Geçmişten gelen alacaklarını tahsil etmek veya borçları varsa bunları ödeyebilecek kaynaklara erişmek de bu Yeni Ay’ın getireceği bir şans olabilir. Ancak ellerine geçen kaynakları çar çur etmemeleri ve enerjilerini özenle kullanmaları hayırlarına olacaktır. Bu aralar, özel yaşamlarında kalıcı kontratlara gitmeleri, iş hayatlarında bağlayıcı anlaşmalar yapmaları da mümkündür. Bu kontratlarda yükümlülüklerini yerine getirirken eskiden düştükleri hatalara düşmemeye dikkat etmeleri iyi olur.

Boğa ve Yükselen Boğa : Boğa’lar Yeni Ay’da yeni başlangıçlara son derece açık olacak ve risk almaya da her zamankinden daha fazla yatkınlık gösterecekler. Yeni bir projeye başlamak, çocuk sahibi olmaya karar vermek, bir aşk macerasına girmek, fiziksel efor gerektiren bir performansa girişmek konusunda gayet atak olabilirler. Bu yeni girişimlerin gündelik rutinlerine ve sağlıklarına nasıl yansıyacağını iyice düşünmelerinde fayda vardır. Ayrıca iletişim kurarken, yeni ilişkilere girerken, sözler verirken, fazla alevli ve ateşli davranmamaları, sözlerinin ne kadarını tutabileceklerini, ya da beklentilerinin ne kadarının karşılanacağını iyi ölçüp biçmeleri yerinde olacaktır. Boğa’lar bu ay yeni anlaşmalar yapma ve yeni işbirliklerine veya kalıcı özel ilişkilere başlama fırsatını bulacaklar. Bu ilişkilerde geçmişte yaşadıkları sorunları yaşamamak için, geçmişte yaptıkları hataları yapmamalarında, karşılıklı niyet ve beklentileri çok iyi gözden geçirmelerinde fayda var.

İkizler ve Yükselen İkizler : İkizler bu Yeni Ay’da özel yaşamları, aileleri ve evleri konusunda önemli fırsatlar elde edecek, bireysel alanlarını etkileyecek önemli kararlar alacaklar. Ani düzenlemeler yapmak, büyük adımlar atmak eğiliminde olabilirler, zira bekletilmiş arzuları, onları alttan alta aşıp taşmaya sevkeden gerilimleri var. Uyarım şu olur; ev almaya ya da evinizde değişiklikler yapmaya niyetleniyorsanız, cebinizin sınırlarına ve yaşam alışkanlıklarınıza çok ters düşecek, abartılı bir girişimde bulunmayın. Çeşmenin suyu düşündüğünüz kadar düzenli akmazsa huzurunuzdan, yaşadığınız ortam alışkanlıklarınıza uymazsa  rahatınızdan ve sağlığınızdan olursunuz.  Bir insanı özel alanınızın ta göbeğine almak konusuna gelince, bu konuda da çok aceleci davranmamanız hayırlıdır. Çünki çok yakınlık sizi bunaltabilir veya eski korkularınızı depreştirebilir. Çok muhabbet tez ayrılık getirmesin istiyorsanız, adımları küçük atın.

Yengeç ve Yükselen Yengeç : Yeni çevrelere açılma zamanınız gelmiş sizin! Kopan diyaloglarınızı güçlendirmek, ya da yepyeni iletişimlere girmek için çok uygun bir zaman. Evet belki çok ve beklenmedik harcamalar yaptınız ama yeni kazançlar da kapınızda. Sadece biraz atak tetik olmak zorundasınız. Özel yaşamdaki iniş çıkışların ve aile sorumluluklarının sizi hareketli olmaktan alakoymasına pek müsade etmeyin. Duygusal yaşama gelince … flörtöz bir döneme girdiğinizi söyleyebilirim :) Yeni bir ilişki de başlar mı başlar… Ama bunun için önce geçmişle bağlarınızı koparmanız – duygusal, fiziksel, hukuki – gerekir. Bir de geçmiş ilişki motiflerini habire tekrarlayacaksanız, yeni bir insanla ilişkiye girmenizin ne anlamı var? Yeni aşkı yeni gibi yaşamak istiyorsanız, size gereken yeni bakış ve yeni bir tavır.

Aslan ve Yükselen Aslan : Aslanlar bu Yeni Ay döneminde özel hayatlarını da toplum hayatlarını da etkileyecek çok önemli değişiklik fırsatları elde edebilirler. Yeni Ay dönemi, tercihlerini ortaya koymak ve neyin önemli olduğuna karar vermek zamanı. Aşk mı – statü mü, huzur mu – popülerlik mi, başarı mı – ahde vefa mı, kişisel mutluluk mu – sorumluluklar mı… gibi sorular kafalarını meşgul eder. Yeni bir işe ya da para kazandıracak bir anlaşmaya girmeleri, yeni bir maddi atılıma kalkışmaları, kaynaklarını farklı şekilde kullanmak için yeni kararlar almaları, ya da evlilik/boşanma gibi konularda belirleyici kararlar almaları mümkündür. Ancak bu kararları alırken sonradan pişman olacakları adımlar atmamaları için, iç huzurlarını ve vicdanlarını tehlikeye atmayacak çözümler üretmeleri, bu alanda çıkacak sorunların daha sonra  seçtikleri yolda güvenle ilerlemelerini de zorlaştırabileceğini gözardı etmemeleri yerinde olur.

Başak ve Yükselen Başak : Başaklar, bu Yeni Ay’da geleceklerini etkileyecek önemli fırsatlarla karşılaşacak ve belirleyici tavırlar alacaklar. Ancak fevri ve aceleci olmamaları, düşünce ve tercihlerini çevrelerine yansıtırken, birşeyleri geri dönülmez bir biçimde yıkıp dökmemeye dikkat etmeleri yerinde olur. İletişim onlar için bu ayın kritik teması! Kuracakları iletişimler önlerini açar mı açar … Ama bu yeni iletişimleri temiz başlangıçlara dönüştürebilmek için dürüst ve önyargısız davranmaları, bencil, çıkarcı, hesapçı olmamaya özen göstermeleri gerekir. Yeni adımlar atarken vicdani muhasebelerini çok iyi yapmazlarsa, sonuçta çevrelerinde güven kaybı yaşayabilir, baht ararken tahtlarından olabilirler. Uluslararası bir bağlantısı olan ya da bir tür mahkeme veya bir kurul kararı içeren konularda bekledikleri sonuçlar varsa, bu ay çok temiz haberler almaları mümkündür. Ancak bu konuda da kendilerine düşen adımları atarken ılımlı davranmaları, aza tamah edip çoğu kaybetmemeye dikkat etmeleri yerinde olur.

Terazi ve Yükselen Terazi : Teraziler içineski hesapların masaya dökülüp temizlenme zamanı! Eskiden beklediğiniz kadar verimli gitmemiş işlerinizden, bu Yeni Ay’la birlikte para gelebilir. Eskiden yaptığınız ama yerini bulmadığını düşündüğünüz iyilikler ya da verdiğiniz çabalar bu ay bir biçimde karşılık görebilir. Yeni Ay’da iç güdüleriniz çok kuvvetli olacaktır! Kalbinizin sesini dinleyin… aklınıza gelen insanları arayın, ne zamandır çalmak istediğiniz kapıları çalın… onlardan bir kısmet bulacaksınız. Ayrıca müzminleşmiş dert, tasa, sorun ve hastalıklarınız için de, bu ay teşhis, tanım ve iyileştirici adım atma fırsatı doğacaktır. Bu aralar dikkat etmeniz gereken şey paranızı çarçur etmemek. Ani harcamalar yapamdan iyice düşünün. Yatırımlarınızı iyi planlayın. Ev almak, kendinizi güvene almak, hayatınızı garantiye bağlamak için yapacağınız ani girişimler tam tersi sonuçlar ayol açabilir! Hele de evlenmek için filan hiç apar topar karar alınacak bir zaman değil. Lütfen acele etmeyin :)

Akrep ve Yükselen Akrep : Akrepler için sürprizlerle dolu birYeni Ay.Sürpriz gelişmeler ve bunlar doğrultusunda alınacak sürpriz kararlar sonucunda bütün hayatınızı değiştirebilirsiniz. Birçok anlamsız veya açıkça zararlı ilişkinin hayatınızdan çıkacağı, hayatınızdaki size bir katkısı olmayan anlaşmaların bozulacağı bir zaman. özgürlük bayraklarını açmaya her zamankindan hevesli olacaksınız. Bu değişiklikleri yaparken, ılımlı, sakin ve adil olun. Bilinçaltı korkularınızın sizi durdurmasına müsade etmeyin. Ya da aşırıya kaçmaya ve sürekli kendinizi kayırmaya kalkmayın. Aksi takdirde kaynaklarınızı kötü kullanır ve hakkınız olacak alacaklar ya da gelecek faydalardan mahrum kalabilirsiniz. Bu ara gireceğiniz iletişimlerde, verdiğiniz sözleri tutun. Verilen sözlerin de tutulmayabileceğini dikkate alarak eşeğinizi sağlam kazığa bağlamayı ihmal etmeyin!

Yay ve Yükselen Yay : Yay’ların sosyal ve mesleki anlamda yıldızının parlayacağı bir Yeni Ay. Yeni iş, yeni sorumluluklar, – evlenmek, anne/baba olmak, terfi almak – gibi yeni pozisyonlar Yay’ları bekler. Gelgelelim, geçmişte böyle değişiklikler geçirdikleri zaman hayatlarına yansıyan olumsuzlukların – günlük yaşamdaki düzensizliklerin hatta sağlık problemlerinin –  tekrarlanması ihtimali onları ürkütecektir. Hem bir daha aynı şeyleri asla yaşamamak üzere yemin ederler kendilerine, hem de içlerinde bir ses sürekli onları tetikte tutar. Bu sesi, kendinize eziyet haline çevirmeyin! Hangi sorumluluklara ve pozisyon değişikliklerine hazır olduğunuza iyi düşünerek karar verin. Kararınızı verdikten sonra da, üzerinize düşenin en iyisini yapmaya, temiz, dürüst ve vicdanlı davranmaya, aynı hataları tekrarlamamaya gayret edin. O zaman, gerçekten attığınız adımdan hayır görürsünüz. Bu ara hesapta olmayan harcamalar da yapmanız mümkündür. Bunların iç huzurunuzu ve güvenlik duygunuzu bozmasına izin vermeyin. Özel hayatınızı ve iç dünyanızı dengeye sokarsanız, maddi yaşam koşullarınız da onun paralelinde düzene girecek, ummadığınız yerden yeni fırsatlar önünüze gelecektir.

Oğlak ve Yükselen Oğlak : Oğlak’lar için vizyon ve açılım zamanı. Genel anlamda her zamankinden daha etkili akıl-fikir yürütmek ve zihinsel tasarımlar üretmek, bilgilerini ve idraklerini daha da önemlisi etki alanlarını genişletmek, okuyan Oğlaklar için akademik başlangıçlar yapmak, uluslararası çalışmalarında ve seyahatlerinde artış kaydetmek, bir mahkemeleri varsa ya da bir konuda önemli bir karar bekliyorlarsa onun sonucunu almak için hayırlı bir Yeni Ay’dır. Kendileri koruma kaygısı ile tutucu davranmaktan, verimsiz yöntemlere başvurmaktan kurtulmak, düşüncelerini, emeklerini, çabalarını daha geniş açılımlı ve verimli alanlara yöneltmek, yaptıkları işlerin boyutlarını ve etki alanlarını genişletmek için gayret göstermeleri iyi olur. Ancak menfaat beklentisi ile değil, genelin hayrına davranmaları çok önemlidir. Aksi takdirde, ummadıkları yerden darbe yiyebilir, kar edeyim ya da galip geleyim derken kayba ve bozguna uğrayabilirler.

Kova ve Yükselen Kova : Kova’lar için büyük değişim zamanı. Ellerini kollarını bağlayan birçok engeli ortadan kaldırmak için önlerine fırsatlar çıkacak. Huzur, güven ve konfor alanlarını tehdit eden, özel hayatlarını bunalımlı hale getiren konularda, yepyeni başlangıçlar yapmak için fırsat elde edecekler.  Ancak bu fırsatı değerlendirmek için, alışık oldukları yerlerden, insanlardan, yaşam biçimlerinden, evlerden ya da aile ortamlarından ayrılmaları ya da bunlarla ilgili değişimleri sineye çekmeleri gerekebilir. Boşanma/evlenme, ev alma ya da taşınma, mesleki alanda yaşam biçimlerini değiştiren bir geçiş yapma gibi alternatifler önlerine çıkabilir. Gelişmeleri sakin ve ılımlı bir yaklaşımla değerlendirmeleri iyi olur. Aksi takdirde hoşlarına gitmeyen sorunları bertaraf etmek ya da  onları bir adım ileri taşıyacak adımlar atmak isterken biraz fazla risk alıyor olabilirler.

Balık ve Yükselen Balık : Balıklar için kontrat zamanı! Evlenme , ortaklık ya da bağlayıcı anlaşma teklifleri alabilir, uzun vadeli sözler vermenizi gerektiren fırsatlar elde edebilirsiniz. Ancak bu fırsatlardan fayda görmek için önce geçmişten gelen sarmaşık misali bağlantılara bir çözüm bulmanız lazım. Tutulmamış sözler veya yalanlar, yakın çevrenizde olan insanlarla yaşanmış iletişim kazaları, atılmış yanlış adımlar, kurulmuş faydasız arkadaşlıklar … hepsi geride kalmalı ve yeni atacağınız adımın içinde böyle hatalı tutum ve düşüncelere yer olmamalı. Eğer aklınız ve bir ayağınız geçmişte kalır ya da geçmişte yapılmış hataları telafi etmek için çaba gösterilmezse, bu fırsat iyi kullanılamaz. Fırsata başka açıdan bakalım; önünüze çıkan her fırsata atlamanız gerekmez! Bu görünürdeki fırsata geçmişteki alışkanlıklarınız doğrultusunda yaklaşacaksanız, aynı sıkıntılı süreçler yine sizi bekliyor olacaktır. Bir kontrat yapmadan, bir söz vermeden, kendinizi yoklamanız, niyet ve beklentilerinizi gözden geçirmeniz, ileri gitmek, temiz sayfalar açmak ve bunu kendinize güvenerek yapmak konusundaki yeterliliğinizden şüphe etmemeniz gerekir. Özünüzle, sözünüzü, sözünüzle davranışınızı bütünleyin ve kendinize temiz bir safya açın. Kontratınız da gerekirse sadece kendi kendinizle olsun



Harvest Moon – Carl Sandburg

Resmi Mutlaka Açın...Bakalım Gizli Kafayı Bulabilecekmisiniz?

Tas Kebabı

Fotoğraf: Tas Kebabı Malzemeler 6 Kişilik•	1 kg kuşbaşı kuzu eti•	1 adet orta boy soğan•	1 yemek kaşığı sıvı yağ•	1 yemek kaşığı un•	1 yemek kaşığı salça•	5 su bardağı su•	1 çay kaşığı karabiber•	1 çay kaşığı kırmızı toz biber•	1 tatlı kaşığı tuzTarif55 Dakika •	Yağı bir tencereye koyup kızdırın ve etleri ilave edip suyunu çekene kadar 8-10 dakika kavurun. •	Sonra ince doğranmış soğanı ilave ederek 2 dakika daha kavurun ve salçayı da ilave edin, 1-2 kere karıştırıp unu ekleyin. •	İyice karıştırıp baharatı, tuzu, suyu ilave ettikten sonra ağır ateşte 15 dakika pişirin. •	Sıcak olarak servis yapın.

Malzemeler

6 Kişilik

• 1 kg kuşbaşı kuzu eti

• 1 adet orta boy soğan

• 1 yemek kaşığı sıvı yağ •

1 yemek kaşığı un ...
• 1 yemek kaşığı salça

• 5 su bardağı su

• 1 çay kaşığı karabiber

• 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

• 1 tatlı kaşığı tuz

Tarif 55 Dakika

• Yağı bir tencereye koyup kızdırın ve etleri ilave edip suyunu çekene kadar 8-10 dakika kavurun.

• Sonra ince doğranmış soğanı ilave ederek 2 dakika daha kavurun ve salçayı da ilave edin, 1-2 kere karıştırıp unu ekleyin.

• İyice karıştırıp baharatı, tuzu, suyu ilave ettikten sonra ağır ateşte 15 dakika pişirin.

• Sıcak olarak servis yapın

Doğan Cüceloğlundan Müthiş Hayat Dersi


Doğan Cüceloğlu' nun eğitimdeki katılımcılarla aralarındaki konuşma: DC: Arkadaşlar, aranızda ölümcül hastalığı olan var mı? Katılımcılardan Biri: Allah'a şükür, hocam, bildiğimiz kadarı ile yok. ...
DC: Ne güzel! Peki, bana, istisnasız tüm insanların, yani altı milyar insanın da başına geleceği garanti bir şey söyler misiniz? Cevap neredeyse otomatik olarak çıkar:

K: Ölüm.

DC: Gerçekten de ölüm tüm insanların başına geleceği kaçınılmaz olan tek şeydir. Doğum da tüm insanların başına kesinlikle gelmiştir, ama bundan sonra gelmesi kesin olan tek şey ölümdür. Diğer hiç biri insanların tümünün başına gelmeyecektir. Peki, madem öleceğimiz garanti, bu benim ölümcül bir hastalığım olduğunu göstermez mi? Katılımcılar burada sessizce, başlarıyla onaylamaya başlar. Öleceğim belli ise benim ölümcül bir hastalığım olduğu da açıktır. Şu şekilde devam eder: ''Peki, ne zaman öleceğimizi biliyor muyuz?''

K: Hayır

DC: Şu saniye içinde olma olasılığı var mı?

K: Var.

DC:Yarın?

K:Evet.

DC: 30 yıl sonra?

K: Olabilir.

DC: Peki bunlardan hangisinin sizin başınıza geleceğini bili yor musunuz? Mesela bu akşam eve sağ salim varacağınızı nereden biliyorsunuz? Sınıf sessizce dinlemeye devam eder. Çünkü genellikle yaşama böyle hiç bakmamışlardır. Sözünü sürdürür:

DC: Peki bir de tersini düşünelim, bu akşam eve döndüğünüzde, bu sabah evden çıkarken sağ salim bıraktıklarınızı sağ bulma garantiniz nedir? Var mıdır böyle bir garanti?

K: Yoktur hocam.

DC: Peki nereden biliyoruz, az sonra telefonumuzun çalmayacağını ve evdekilerden birinin az önce öldüğünün bize söylenmeyeceğini? Katılımcılar burada rahatsız olmaya başlarlar.

K: Hocam konuyu değiştirsek?

DC: Ama en yalın ve açık gerçek üzerine konuşuyoruz, biraz daha devam edelim bence. Peki, acaba bunu dün gece bilseydiniz, yani evde akşam birlikte olduğunuz kişilerden birinin yarın ölüm günü olduğunu bilseydiniz, o zamanı aynı dün gece olduğu biçimde mi geçirirdiniz? Yoksa farklı şeyler mi yapardınız?

K: Kesinlikle çok farklı geçerdi Hocam.

DC: Şimdi sizden rica ediyorum, lütfen bir an arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve bu sabah evden çıkarken evde bıraktıklarınızdan birinin gerçekten öleceğini düşünün, dün akşamınızı nasıl geçirirdiniz? Aynı iletişim mi olurdu? Onunla aynı konuları mı konuşurdunuz? Aynı konular, tartışma ya da gerginlik konusu yaratır mıydı? Yoksa önemsiz hale mi gelirdi? Bu sabah evden çıkarken, bu son görüşünüzde ona ne derdiniz? Onun boynuna sarılmakta tereddüt eder miydiniz? Çok sıkı sarılmaya mı, aynaya mı vakit ayırırdınız? Ona "yüreğinizin taa derininden gelen bir "seni gerçekten çok seviyorum" demeye ne gerek var diye düşünür müydünüz? Onun ölecek olması sizin ona duyduğunuz sevgiyi yoğunlaştırmaz mıydı? Burada bazı katılımcıların ağladığı olur. Belli ki dün akşam yaptıklarından bir kısmının ne kadar anlamsız olduğunu şimdi fark etmişlerdir.

DC: Şimdi gözlerinizi açabilirsiniz, acaba kaç tartışmamızı bu kadar gereksiz biçimlerde yapıyoruz, kaçı gerçekten yaşamda karşımızdakinin varlığından daha önemli, hangilerinde "şimdi kalbini kırdım, ama zaman içinde ben ondan özür dilemesini bilirim?" diye kendi kabuğumuza çekilip tartışmaları donduruyoruz.. Yarattığımız kırgınlıkları tamir etme olanağımız gerçekten var mı? Buna zamanımız gerçekten kaldı mı?

Yeter artık evlendim ben ya...

Çok sert olma kırılırsın...

Sana özgürlüğünü hediye ediyorum...

Hayat öyle birşey ki ,sustuğunda konuşmadın diye pişman eder, konuştuğunda ise susmadığın için kahreder.

Hayat öyle birşey ki ,sustuğunda konuşmadın diye pişman eder, konuştuğunda ise susmadığın için kahreder.

-Charles Bukowski