22 Nisan 2011

Zeytinyağlı biber dolması...



zeytinyağlı biber dolması için gerekenler;

 1 kg. dolmalık biber,

 2 tane soyulmuş domates,

2 su bardağı pirinç,

8-10 kuru soğan,

1 yemek kaşığı kuş üzümü,

 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,

2 tatlı kaşığı nane,

 2 tatlı kaşığı karabiber,

yarım demet maydanoz,

1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limonun suyu,

1 tatlı kaşığı tarçın,

2 kesme şeker,

1 çay bardağı kaynamış su,

yarım su bardağı zeytinyağı,

tuz.

soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavurun. pirinci ayıklayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin. pirinçler tane tane olunca maydanoz hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin. kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. doğranmış maydanozu ekleyin, bir kez karıştırıp soğumaya bırakın. dolmalık biberleri yıkayıp, içlerini çıkarın. hazırladığınız içi dolmaların üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldurun. üzerlerine bir dilim domates kapatın. dolmaları fazla derin olmayan bir tencereye tek sıra halinde dizin. yarılarına kadar gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. orta harlı (annemle harlı/hararetli tartışması yaptık ama o harlıda ısrar etti) ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. soğutup servis tabağına alın, limon dilimleri ve maydanoz ile süsleyin...

3 yorum:

  1. fiyet olsun...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Yazdıklarım kayboldu galiba...Kısaca tekrar ediyorum.
    Pirinç kavrulmalı,yoksa pişerken erir.Ben böyle severim.Malzemesine yenibahar ve çam fıstığı ilave edilebilir.Orta ateşte su çekilinceye kadar pişirilir.Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.Kapak aralık tutularak soğutulur.Kurumaz ve rengi parlak olur.
    Servise hazır.Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  3. Yenibaharı düşündüm... Kimisi acılık verir dedi... Sende diyorsan bir dahakine öyle deneyiceğim... Birde pirinci kavurucam yani tavsiyelerine uyacam... tEŞEKKÜRLER SEVGİLER

    YanıtlaSil