16 Ekim 2011

İrmik Helvası... tek geçtiklerimden...



irmik (2 su bardağı)
Tereyağ (3/4 su bardağı-üç çeyrek)
toz şeker (1 + 3/4 su bardağı)
süt (3 + 1/2 su bardağı)
1/2 kahve fincanı çam fıstığıüstüne serpmek için bol toz tarçın

1 tencereye; 3çeyrek bardak tereyağı koyarak hafifçe kızdırmalı, sonra kızdırılmış bu yağa; yarım kahve fincanı çam fıstığı ile 2 bardak kalın irmik katarak, fıstıkları hafifçe pembeleşip de irmiğin meyanesi gelinceye kadar bunları ortadan daha az ısıdaki ateşte 40-50 dakika durmadan karıştırarak kavurmalıdır. Meyane demek irmiğin 40-50 dakika içinde yanmadan hatta fazla esmerleşmeden kıvamında pişmesi demektir.
* İrmiğin meyanesi gelince buna 3.5 bardak kaynar bir halde  süt katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra bir 3 çeyrek bardak da toz şeker katarak tekrar karıştırmalı, sonra da tencerenin kapağını hafifçe kapatarak hafif bir ateşte 20 dakika kadar demlendirilmelidir.
* Bundan sonra tencereyi ateşten alarak, yarım saat kadar ılınmaya bırakmalı ve helvayı iyice bir karıştırdıktan sonra tabağa almalı ve üstüne tarçın dökerej  servis yapmalıdır.

1 yorum: