1 Kasım 2011

Havlucan... Birebirdir soğuk algınlıklarına...



Zencefilgiller familyasındandır. 1.5 metre boylarında, kırmızı çizgili beyaz çiçekleri olan, köksaplı (rizom), hoş kokulu, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Anayurdu Çin'in güneyidir. Doğu Asya'da, Endonezya'da, Malezya'da, Java'da, İran'da bulunur. Bileşiminde uçucu yağ ve nişasta, uçucu yağın içinde de sineol, pinen gibi maddeler bulunur.Diğer adı Küçük galangadır. "aplinol" ve "alpinin" gibi kimyasal maddeler sayesinde vücudu  ısıtır.  Ülkemizde yetişmez, Uzak Doğu'dan ithal edilir.Mutfakla hamur işlerinde, çikolata, dondurma, şekerleme, meşrubat yapımlarında   kullanılır.   Günümüzde  en  çok  Malezya'da  tüketilir.

Yararları

İştah açar.
Göğsü yumuşatır.
Mide Bağırsak gazını önler .
Mideyi kuvvetlendirir
Grip soğuk algınlığına birebirdir
Baş dönmesi,
Baş ağrısı şikâyetlerini dindirir.
Romatizma ve nikris ağrısın hafifletir.
Altını ıslatmaya son verir.

Kullanımı
Yarım litre (2.5 bardak) kaynar suya yarım kahve kaşığı havlıcan kökü konup demlenir, günde üç kez birer çorba kaşığı içilir.
Ya da 5 gr havlıcan toz , 10 gr zencefil toz , 10 gr tarçın toz, 5 gr karanfil, 50 gr balla karıştırılır, sabah akşam birer tatlı kaşığı yutulur

Not: Kullanmadan önce doktorunuza danışınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder