25 Mart 2012

BANAUE PİRİNÇ TERASLARI / FİLİPİNLER

 Banaue pirinç terasları (Filipinler) 2000 yıllık bu teraslar Filipinlerdeki Ifugao dağları üzerine oradaki yerli halkın ataları tarafından yapılmıştır.
 Filipinliler tarafından Dünyanın 8. Harikası olarak nitelendirilir.


Terasların çok az sayıda araç gereç kullanılarak ve büyük ölçüde elle inşa edildiği rivayet edilir. Bin yıllık bir uygulama olan pirinç terasları, yüksek eğimli alanların tarım yapmak amacıyla basamak biçiminde düzeltilerek ve duvarlarla desteklenmesiyle oluşturulur.


İlk kez İnkalar tarafından başlatıldığı düşünülen bu tarım terasları, dağ yamaçlarına daha fazla tarım ürünü elde edebilmek için basamak şeklinde inşa edilmiş teraslardır. Böylece kıtlığa engel olup insanlara daha fazla gıda maddesi sağlanmıştır.


Teraslarda mısır, patates, bal kabağı, fıstık, biber gibi ürünler de yetiştirilmektedir. Sulama ise kanallar yardımıyla yapılmaktadır.



Burada, Filipinler, Çin, Endonezya, Nepal, Tayland ve Vietnam’daki peyzaj mimari olarak ta kabul edilen pirinç tarlalarından bir derleme oluşturduk. İyi seyirler… Teraslar deniz seviyesinin 1500 metre üstünde yer alır ve dağ yüzeyinin 10360 kilometrekarelik bir alanını kaplar. Bu yapıyla ilgili bir başka rivayet de basamakların uç uca getirildiğinde dünyanın yarı çevresini dolanacağıdır. Bölgenin yerlileri halen bu teraslara pirinç ve sebze ekiyorlar.


 Bu da basamaklarların kademeli olarak aşınmasına sebep oluyor. Dolayısıyla yapının karakteristiğinin korunması sürekli bir bakım ve özen gerektiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder