5 Nisan 2012

Argan Ağacının Mucizesi...

Argan Yağı ile birçok kişinin tanışması aslında reklamlar sayesinde oldu. İlk duyulduğunda a böyle bir yağ mı varmış? denildi. Bunun sebebi ise bu yağın üretildiği ağacın yurdumuzda yetişmemesi diyebiliriz. Bir diğer sebebi ise bu yağın üretiminin oldukça zahmetli olmasıdır. Artık Argan yağı bir çok kozmetik üründe de yerini almıştır.                  

  Argan ağacı, Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişen bir ağaçtır. Bu bölgedeki insanlar çok eski tarihlerden beri bu ağacın tohumlarından elde edilen yağı çıkarmakta ve gerek yemeklerde gerekse de yüz ve saç bakımı için kullanmaktadırlar. Aragan yağının faydalarına geçmeden önce daha önce görmediğimiz ve bilmediğimiz Argan ağacı hakkında bilgi vermeden geçemeyeceğim.

Argan Ağacı Nasıl Bir Ağaçtır?

Argan Ağacı (Latince: Argonia Spinosa): Sadece Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişen bu ağacın boyu 10 metre kadardır. Çevresi de 15 metreyi bulmaktadır. 150 - 200 yıllık ömürleri vardır.Yaprakları zeytini andırmaktadır. Bu yüzden Türkçe adı Fas zeytin ağacı olarak da bilinmektedir. Çiçekleri sarı ve yeşil renkte olup küçüktür. Argan yağı elde edilen meyvesi ise ceviz, badem gibi sert kabukludur. Bu meyvenin içerisinden de yumuşak meyve çıkmaktadır. Mayıs ayında meyveler olgunlaşır. Haziran ve Temmuz aylarında ağaçtan düşmeye başlarlar. Ağaç oldukça büyük ( parmak uzunluğunda) dikenlere sahiptir. Bu yüzden meyvelerinin toplanması oldukça zordur. Ayrıca ağacın yetiştiği topraklar yarı kurak olduğu için bitki suyu bulmak için köküyle toprağın derinliklerine kadar uzanmaktadır. Böylece o bölgede erozyonu de önlemektedir.  Argan ağacının nesli tükenmekte olduğu için 1998 yılında Fas Argan bölgesi UNESCO Biyosfer Rezervleri Programı’na dahil edilmiştir. Böylece Argan ağaçları koruma altına alınmıştır.                                                                     

                    

 

Argan Yağının Faydaları Argan Yağının Cilt İçin Faydaları :

1- Kırışıklıkları azaltarak cildinizin sıklaşmasını sağlar.

2- Sivilce tedavisinde oldukça etkilidir.

3- Cildinizin yumuşamasına yardımcı olur.

4-Güneş(UHV zararlı ışınları), sigara, stres, çevre kirliliğinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırarak hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildinizi canlandırır.

5- Ciltteki tahriş ve iltihaplanmayı azaltabilir.                                                                     

6- Göz altı kırışıklıklarında etkilidir.

7- Hamilelik çatlaklarının önenmesinde faydalıdır.

8- Hem kuru hem de yağlı ciltler için kullanıma uygundur.

Argan Yağının Saç İçin Faydaları

1- Yıpranmış ve donuklaşmış saçlarda parlaklık sağlar.

2- Saç kırıklarının oluşmasını önler.

3- Saçları besler.

Argan Yağının Tırnak İçin Faydaları

1- Kırılgan tırnak yapısını güçlendirir.

Argan Yağı Nasıl Kullanılır?

Yüz İçin Kullanımı :

Argan yağının daha fazla etki göstermesi için yüzünüze sürmeden önce temizlemeniz şarttır. Temizlemiş olduğunuz yüzünüze sadece birkaç damla uygulamak yeterli olacaktır. Argan Yağı gün içinde ya da gece yatmadan önce yüze uygulanabilir. Parmağınızın ucuna birkaç damla Argan Yağı damlatın ve parmaklarınızı birbirine sürterek yağın biraz ısınmasını sağlayın. Parmaklarınızla tüm yüz bölgenize nazikçe masaj yaparak Argan Yağını yüzünüze uygulayın. Yağ çabucak cildinize nüfuz edecek ve cildinizin canlandığını göreceksiniz.

Saç İçin Kullanımı:

Saçınıza kafa deriniz ıslanacağı kadar Argan Yağı uygulayın. Kafa derinize yavaş hareketlerle masaj yapın. Saçınızı ılık bir havluyla örtün ve 30 dakika boyunca böyle bekleyin.Daha sonra saçınızı yıkayın.

Tırnaklar İçin Kullanımı :  

Limonu sıkın ve çıkan suyuna eşit miktarda olacak kadar  Argan Yağı koyarak bir karışım elde edin. bu karışımın içinde 15 dakika boyunca parmak uçlarınızı bekletin. Tırnaklarınızın sağlıklı bir biçimde kalması için haftada 1 kere bu karışımı 15 dakika boyunca uygulamanız  yeterli olacaktır.

Vücut için Kullanımı:

Argan Yağı masaj içinde son derece uygun bir üründür. Tercihen Duştan sonra temiz vücuda avuç içinde ısıtılarak uygulanması et etkili sonuçları verir. Vücut tarafından kolayca emilmektedir ve diğer yağlarda olduğu gibi yapışkan bir formda değildir, bu nedenle masaj sonrası tekrar duş alınması gerekmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder