11 Nisan 2012

Yalnız yaşamanın olağandışı bir şekilde artması son yılların en büyük sosyal değişimi oldu.

ERIC KLINENBERG (New York Üniversitesi Sosyoloji profesörü): Yalnız yaşamanın olağandışı bir şekilde artması son yılların en büyük sosyal değişimi oldu. Tüm dünyada 1950’li yıllara göre tek başına yaşayanların sayısı ortalama yüzde 20 arttı.

Tek başına yaşamak eskiden insanların ne kad...ar yalnız olduğunun en büyük işareti olarak görülüyordu. Şimdi ise yalnızlığın tanımı değişti. Yalnızlık tek başına yaşayıp yaşamadığımızla değil, yalnız hissedip hissetmediğimizle ilgili.

İnsanlar artık en büyük yalnızlığın yanlış kişiyle yaşamak olduğunu düşünüyor. Artık tek başına yaşamak bir amaca hizmet ediyor: kendimize özgü değerlerin peşinden koşmayı, kendi kendini kontrol etmeyi, kendini tanımayı, yetişkinliğe geçmeyi ifade ediyor.

Yalnız yaşamak ne zaman ne yapmak istediğimizi kendi şartlarımızla belirlememizi sağlıyor, isteklerimizin ikinci bir kişinin taleplerinin arkasında kalmasını engelliyor. Böylece aslında kendimizi keşfetme fırsatı sağlayarak bize bir anlam ve amaç veriyor. Paradoksal olarak yalnız yaşamak aslında tekrar sağlam ilişkiler kurmamız için tam ihtiyacımız olan şey.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder