21 Kasım 2012

Niteliksiz insanlar neden daha çabuk yükselir, hiç düşündünüz mü? İşte bunun üzerine yapılan bilimsel bir çalışmanın ayrıntıları:

Niteliksiz insanlar neden daha çabuk yükselir, hiç düşündünüz mü? İşte bunun üzerine yapılan bilimsel bir çalışmanın ayrıntıları:

Dunning-Kruger sendromu (Psikolojide Nobel ödülü alan çalışma)

Psikolog Justin Kruger ve David Dunning’in tarihe geçmelerine vesile olan teorileri özetle, “cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır” der.

Metin çözme, araç kullanma, tenis oynama gibi çeşitli alanlarda yapılan araştırmaların sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır:

- Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.

- Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.

- Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.

- Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerini n farkına varmaya başlarlar..


Değerlendirme zaafı:

İki uzman daha sonra, bu teorilerini test etme fırsatı da buldular. Cornell Üniversitesi’ nden 45 öğrenciye bir test yaptılar, çeşitli sorular sordular. Ardından öğrencilerden “testin sonucunda ne kadar başarılı olacaklarını tahmin etmelerini” istediler.


En başarısızların (yani sadece yüzde 10 ve daha az doğru cevap verenlerin), testin yüzde 60'ına doğru cevap verdiklerine, ayrıca iyi günlerinde olsalar yüzde 70'e ulaşabileceklerine inandıkları ortaya çıktı.

En iyilerin (yani en az yüzde 90 doğru sonuç alanların) en alçakgönüllü denekler olduğu (soruların yüzde 70'ine doğru cevap verdiklerini düşündükleri) görüldü.

Not: Dunning ve Kruger bu çalışmalarıyla 2000 yılında Ig Nobel de kazandılar.

Çalışan, kendi kapasitesini değerlendirmekten ve eksikliğini teşhis etmekten acizdir. Ama asıl vahim olan, bu “yetersizlik + haddini bilmeme” kokteylinin, mesleki açıdan, karşı koyulmaz bir itici güç oluşturması. Kariyer açısından bir eksiyken, artıya dönüşmesi.

İşinde çok iyi olduğuna yürekten inanan “yetersiz”, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve haddi olmayan görevlere talip olmaktan en küçük bir rahatsızlık duymayacaktır. Aksine bunu bir “hak”olarak görecektir.

Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar ise çalışma hayatında “fazla alçakgönüllü” davranarak kendilerine haksızlık edecekler, öne çıkmayacaklar, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmayacaklar, kıymetlerinin bilinmesini bekleyecekler (ve bilinmeyince için için kırılacaklar ve kendilerini daha da geriye çekecekler) ve muhtemelen üstleri tarafından “ihtiras eksikliği” ile suçlanacaklardır.

Sonuçta, “kifayetsiz muhterisler” her zaman ve her yerde daha hızlı yükselecekler ve daha yukarılara çıkacaklardır.

Etrafınıza bir bakın, uzmanlara hak verecek misiniz ?

Dr. Serra Menekay Öncel

http://fwmail.net/yasam/niteliksiz-insanin-cesareti/

26 yorum:

  1. cahil cür'etkar olur.

    YanıtlaSil
  2. M.Samet YİĞİT26 Kasım 2012 15:23

    Tamamen katılası bir araştırma...
    Pek, bu sarmal bir gün nasıl tesrine dönebilir?

    YanıtlaSil
  3. Arastirma ilginc olmakla birlikte, kayda deger iki husus: 1) Universite ogrencilerinin test basarisi uzerinden kurgulanmis arastirmanin sonuclarini kurumsal dunyada kim yukseliyor kim yukselmiyora baglamak haylice buyuk bir mantik sicramasi, 2) Nobel'le Ig Nobel oldukca farkli oduller: http://en.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel.

    YanıtlaSil
  4. Çok doğru bir yazı.
    Bunun değişmesi için nitelikli insanlarda olmayan veya niteliksiz insanlara göre daha az olan CESARET duygusunun gelişmesi ilk adım olur.(gereksiz alınganlık yapıp kendinin keşfedilmseini bekleyen kişinin yöneticiliği beklemesi saflık olacağında bu konuyu adımlar içerisine almadım)İkinci adım cesaretle alakalı.Yukarıdaki varsayıma göre;Şuanda niteliksiz insanlardan oluşan daha fazla yönetici var.Dolayısıyla yükselecek niteliklilerin çoğunluğunu bu niteliksizler seçecek.Buna göre eğer İlk adımdaki CESARET konusu oturursa herşeyi çözecek ikinci adım ZAMAN olacaktır.Fakat onlardan daha cesaretli olmak tabiki şart.

    YanıtlaSil
  5. Sorumluluk duygusunun geliştirilmesi ile alçakgönüllülük ve cesaret aynı bünyede tutulabilir. Nitelikli insanların alçakgönüllülüklerinin nedeni var, buna ilave olarak cesaret ve risk almak için bir 'ne için?' e gerek duyuyorlar. Bu niçin de üstlenmeye gönüllü olmaları gereken sorumluluklar. Bu sorumlulukları kendi kendilerine sırtlanmaları sağlanmalı. Bu da girişkenliklerinin artırılmasını gerektiriyor.

    Henry Bergson'un şu sözünü paylaşmak isterim:

    "Think like a man of action. Act like a man of thought."

    YanıtlaSil
  6. aha bi dunning kruger de burada var

    YanıtlaSil
  7. kesinlikle katılıyorum

    YanıtlaSil
  8. Abdullah Ergin30 Kasım 2012 14:32

    Nitelikli insanlar, bilinçli olduklarından riske girmeden merdiven basamaklarını emin adımlarla birer birer çıkarlar, gürültü yapmamaya dikkat ederler. Niteliksiz olanlar ise basamakları ikişer üçer atlayarak çıkmak ister, riske girer, düşsede kaybetse de önemli değildir, emek vererek elde ettiği bir nitelik yoktur.Nasrettin Hoca'nın dediği gibi "Ya tutarsa". evet ya tutarsa mantığı. Ama düşüşleri sert olur. Bu konuyla çok ilgili bir anımı aktarmak istiyorum, Muhasebe müdürü olarak çalıştığım şirketin kardeş şirketine bir muhasebe müdürü alındı, bir sohbetimizde kendisine SMMM belgesini sorduğumda "smmm belgesinin önemli olmadığını, sadece bir kağıt parçası olduğunu" söylediği anda ilişkimi kesmiştim. O anda niteliksiz bir insan olduğunu anlamıştım. Ve beklenen oldu, iki ay gibi kısa bir zamanda gönderildi. Yani düşüş sert oldu.Sözümü İsmet İnönü'nün güzel bir sözüyle bitirmek istiyorum; "bir memlekette namuslular da, en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır."

    YanıtlaSil
  9. hulyatandogar@yahoo.com.tr1 Aralık 2012 12:03

    çok doğru..

    YanıtlaSil
  10. Nitelikli ve çalışan insan işi ile uğraştığı için işinin takdir edilip yükseltileceğini düşünüyor, etrafdaki duruma göz atmıyor, çalışmayan insanlar ise iş yapmadığı için tek derdi yükselmek yukarılara çıkmak olduğu için, bunun kulisi ile uğraşıyor, günün sonunda pozisyonu daha rahat kapıyorlar

    YanıtlaSil
  11. gerçek her zaman gerçektir. On numara

    YanıtlaSil
  12. alaaddin çakmak13 Aralık 2012 17:26

    Araştırma gerçekten doğru sonuçlar vermiş;kendimde bunu yaşadım.

    YanıtlaSil
  13. İşin sırrı reklamda diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  14. Niteliksiz insan yoktur niteliklerinin farkında olmayan insan vardır Niteliklerinin farkına varanların bunu ön plana çıkarması da doğaldır.
    Tüm insanlar da özeldir
    www.zeytinyagibutigi.com

    YanıtlaSil
  15. Turkiye'ye ozellikle daha cok uyan bir durum.

    YanıtlaSil
  16. "niteliksiz insanlar daha çabuk yükselir" deyip genelleme yapmak ne derece doğrudur tartışmak gerekir. tabii ki nitelikli insanlar da yükseliyorlar. aksi takdirde zirvelerin tamamı niteliksizlerle dolu bir dünya şimdi olduğundan daha kötü durumda olurdu. ancak, şunu kabul etmek gerekir ki; niteliksiz olup hırsızlık yapmaktan utanmayan arsızlar, gerçekten nitelikli iş arkadaşının gözünün içine baka baka emeğini çalıp arsızca ben yaptım diyerek başarıyı sahiplenebilmektedir. yetenekli ve çalışkan arkadaşlarının terbiyesini, efendilğini vs istismar ederek yüksek tepelere erişmiş arsızları da haddı zatında besleyen de yeteneklilerin emeği ise niteliksizlerin bir nitelikli becerisinde söz etmek
    mümkündür.

    YanıtlaSil
  17. "Korku büyük bir endüstridir. Azaldıkça üretkenlik düşer."
    Zihinsel gelişim arttıkça, nitelik artar. Bu aşamaya varan bireyin özgüveni artmakla birlikte dünyevi bağlılığı azalır. Zira bilmeceyi çözmüştür ve üretkenliği azalmaktadır.
    Cahil (Niteliksiz) birey ise elde ettiği konumu/standartları kaybetme korkusuyla beraber daha verimli çalışmaktadır.
    Mesele; korkuları aşmak ve aşmamak ile ilgili sanırım.

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle doğru bir çalışmadır.Orjinalini okumuştum.

    YanıtlaSil
  19. Atalarımız bunu daha önce bulmuş ama bir araştırmaya dayalı olarak değil de tecrübeyle sabit olarak: CAHİL CESUR OLUR!

    YanıtlaSil
  20. Zenginin mali zugurdun cenesini yorar demis atalarimiz, basarililar basarilariyla haz duyarken, basarisizlar bu tarz derin incelemelere hak vererek ve biribirlerini destekleyerek tatmin oluyorlar. En guzeli hem cok okumus ol, hem cesur ol, basarisizliktan korkma. Dunyada milyonlarca cok iyi kariyere sahip ayni zamanda da basarili isadamlari var, kendimizi avutmaktan vazgecelim.

    YanıtlaSil
  21. Fezile Canbolat1 Ocak 2013 19:32

    Bu arastirmada bir eksik var bence, kendi teccrubelerime göre, bircok üst düzey görevlisi niteliksiz insanlarla calismayi öellikle seciyorlar, Böylece ellerinin altinda olumsusluklarin ve basarisizliklarin nedeni olarak gösterebilecekleri sebepleri oluyor. Unutmayalim ki verdiginiz örnege göre niteliksiz insanlar yükselebildigi icin önemli yerlerde onlar var. Fezile

    YanıtlaSil
  22. "Arif olan kulak verir vaazlara , cahil olan ise sohbet kadar sazlara" diye tuttugum bir degerlendirme ile katiliyorum. :-)

    YanıtlaSil
  23. BENCE, NITELIKSIZ INSAN YOKTUR; NITELIKLERINI FARK EDIP GELISTIREMEYEN COKTUR.

    YanıtlaSil
  24. Kirilmasi mumkun olmayan bir sarmal bu.

    Bu yaziyi okuyan herkes (nitelikliler de, niteliksizler de) yaziya hak verip soyle dusunecekler; "evet, bu yazi cok hakli ve etrafim niteliksiz oldugunun bile farkinda olmayan ama cahil cesaretiyle benim onume gecenlerle dolu. O halde ben de artik atilgan olmaliyim"

    Ee, sonuc?

    Niteliksizliginin farkinda olmadigi icin cevresindekileri niteliksiz goren niteliksiz, daha bir saldirganlasacak ve onun bu saldirganligi karsisinda nitelikli kisi yine kabuguna cekilecektir.

    Bu yazi, okuyanlara (niteliklilere de niteliksizlere de) "etrafim niteliksiz insanlarla dolu ve benim degerim bilinemiyor" paikolojisi yaratmaktan baska hicbir arti getirmeyecek maalesef.

    YanıtlaSil
  25. TORPİLİDE YABANA ATMAMAK LAZIM

    YanıtlaSil