27 Ocak 2011

Ayva Reçeli...

Ayva Reçeli

Malzemeler
  • 5 Adet (iri) Ayva ve Çekirdekleri
  • 5 Su Bardağı Su
  • 1 Kg. Toz Şeker
  • 3-4 Damla Limon Suyu
Yapılışı
  • Ayvaların kabuklarını soyun ve bir kase soğuk suyun içine küçük küçük doğrayın.
  • 5 Bardak suyu kaynatın, ayvaları bulunduğu suyun içinden süzerek alın, çekirdekleri ile birlikte kaynamakta olan suya ekleyin. (Ayvanın çekirdeklerini mutlaka ekliyoruz, hem doğal jöle gibi bir kıvam vermesi, hem de renk vermesi için. Hatta zaman zaman yediğiniz ayvalarının çekirdeklerini bir kapta biriktirin ve ayva reçeli yaparken bolca kullanın)
  • Ayvalar yumuşayıncaya kadar, orta ateşte pişirin. Bu sırada üzerinde köpük oluşursa, atabilirsiniz. (Ayva reçelinde, diğer reçeller gibi çok fazla köpük oluşmuyormuş)
  • Ayvalar yumuşayınca, toz şekeri ekleyin ve kaynatmaya devam edin. 20 dk. sonra reçelin kıvamını kontrol edin.
  • Kıvamını anlamak için, soğuk bir tabağın üzerine 1 çay kaşığı kadar dökün ve tabağı hafifçe eğin, su gibi akıyorsa henüz olmamış demektir. Tabağı eğdiğinizde yavaş yavaş akan koyu bir kıvamda olmalı.
  • Pişirme esnasında, ayvalar ve şurubun rengi koyu pembe bir renk alır. Reçelin kıvamından emin olduğunuzda, 3-4 damla limon suyu damlatın, bir taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder