18 Kasım 2011

Semizotunun faydaları...

Latince ismi Portulaca oleracea olan     Semizotu Ortadoğu ve Hindistan kökenlidir. Ancak  her iklim ve     toprakta yetişir. Semizotu,  Omega-3     açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup  demir, bakır,     manganez, C ve D vitaminlerince de zengindir.Madensel     tuzlar ve vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin     değerlerini kaybetmemesi için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden     tüketilmesi tavsiye edilir.Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre     pişirilmelidir.Çok kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı     değiştiği gibi besin değerleri de kaybolur.Kalp Hastalığı riski     taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan semiz otu nisan, mayıs, haziran     aylarında  haftada 3-4 kez     tüketilmelidir.Yere yakın bir sebze olduğu için     tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.

Faydaları:

  • Kanı     temizler

  • İdrar     söktürür

  • Kanı     üreden temizler

  • Sinir     krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir

  • Böbrek     taşı ve kumunu döker

  • Semizotu     şişmanlara kilo verdirir

  • Şeker   hastalarının susuzluğunu azaltır

  • Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir

  • Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.

  • Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.

  • Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.

  • Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur

  • Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur

  • İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.

  • Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder