25 Kasım 2011

Yumuşak davranış, huzursuz kişileri bile etkiler...


Bilge kişi, atalarının sözlerini ve davranışlarını öğrenerek kendi karakterini ve kişiliğini  sağlamlaştırır.


Yüzyılların deneyiminden  ortaya çıkan onurlu sözlerin öğrenilmesi ile bilgelik kazanırız. Eski destan  kahramanlarının yaptıklarım idrak ederek ilham alırız. Bilgelik ilhamla  birleştiği zaman çok büyük şans, mutluluk ve başarı getirir.



Eski elbiseleri onarmak, ödünç elbise almaktan daha iyidir.


Kişinin yaya yürümesi, kendine  ait olmayan bir arabayı kendisine aitmiş gibi göstermesinden daha iyidir.  Yoksul olup kendinizi zengin gibi gösterirseniz kimse size yardım etmez. Çünkü  sizin herhangi bir şeye ihtiyacınız olmadığını düşünürler veya gösteriş  budalası olduğunuzu anladıklarında kendi değerinizi kaybedersiniz. Ayrıca  yoksulken zengin gibi görünmeye çalışmak kendi gözünüzde de değerinizi düşürür.  Çünkü bu davranış seldi kendinize olan inanç ve saygınınızı yok eder.


Başkası ile bir anlaşmazlık içine  girdiğinizde, onunla anlaşma sağlayacak kadar güçlü, aydın ve kendinizden emin  olmalısınız.


Başkası ile anlaşmazlık  halindeyken daima tehlikeye maruz kalma durumundasınız. Çünkü rakibiniz size  darbe vurma peşindedir. Yolun yansında problemi tatlıya bağlamak, çatışmada  emniyet sağlar. Bu akıllı bir davranıştır ve bilge kişi -bir başarı elde  ettiğine inanarak- bu fırsatı değerlendirir. Çatışmanın sürdürülmesi kötü  sonuçlar verir. Çünkü çatışmanın sürdürülmesi düşmanlığın devamı demektir


Yumuşak davranış, huzursuz kişileri bile  etkiler.


Eğer başkalarının kaba  davranışlarının, sizin sakin davranışlarınızı etkilemesine izin vermezseniz,  sizin yumuşak davranışlarınız onları değiştirecektir.


İçsel çatışmalar  dıştaki tehlikeyi ortadan kaldırma gücünü azaltır.


Bir işe başlanıldığında  kişinin içsel çatışmaları beraberinde şüpheleri getirir. Bir grupta var olan  içsel çatışma, üyelerin ortak hareketini engeller. Çatışma birey için  zayıflatıcı bir faktördür. Çatışma olduğu an tehlikeli işlerden uzak durmak ge­rekir.  Çünkü başarıyı yakalamak için ortak ve merkezi güce ihtiyaç vardır


( Çin Bilgeliği - Dr.Davut İbrahimoğlu )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder