23 Aralık 2011

Ceviz Macunu Tarifi- (Ceviz reçeli)

Malzemeler :
*50 adet yeşil ceviz

*50 adet badem

*50 adet karanfil

*250 gr. tarçın

*1250 gr. şeker

*2 adet limon suyu

*1/2 kg. sönmemiş kireç

Hazırlanışı :
*Cevizlerin yeşil kabukları keskin bir bıçakla ince olarak soyulur ve tam baş kısmından bir kesik açılır. *Geniş bir kaba konularak, hergün değiştirilmek şartıyla sui le doldurulup, 7 gün devam eder. *sönmemiş kireci, akşamdan tencereye koyarak, bir gece suda bekletilir ve ertesi gün kirecin üste çıkmış olan sarı suyu alınarak, cevizler bir gece içinde bekletilir. *Ertesi gün cevizler, kireçli sudan çıkarılır ve soğuk sui le bir kaç kez yıkanır. *Cevizler tencereye konularak 5 dak. Kaynatılır ve tekrar soğuk suyla yıkanır. Bu işlem iki kez yapılır, üçüncü kaynatma 45 dak. sürer. *Cevizleri tekrar suya koyup, limon suyu da ilave edilerek 2 saat bekletilir ve renginin parlak olması sağlanır. *Haşlanarak yumuşaması sağlanan cevizlerin, daha önce bıçakla açılan kesik yerine badem ve karanfil konulur. *Suda yıkanıp, süzülen cevizlerin üzerine şeker ilave edilip, bir gece de öyle bekletilir ve ertesi gün 1,5 su bardağı sui lave edilirek, tarçınla birlikte şurup koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
Afiyet olsun…

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder