15 Aralık 2011

Mantarlı Risotto- Bir İtalyan klasiği- Bir nevi pilav yemeği...

Malzemeler:

  • 1 adet sogan (ince dogranmis)

  • 2 dis sarmisak (dovulmus)

  • 250 gr mantar (ince dilimlenmis, ben chestnut kullandim)

  • 300 g risotto pirinci (Arbario cinsi olabilir)

  • 1 adet sebze bulyon

  • 2 y.k. zeytinyagi

  • 25 g tereyagi

  • 1 avuc maydanoz (ince kiyilmis)

  • 1 kase parmesan peyniri (herhangi bir kasar olabilir, ince rendelenmis)

  • 1 lt su (kaynar olmali)


Yapilsi:

  1. Pilav tencerenize zeytinyagini alip kizdirin, sogan ve sarmisaklari tencereye ekleyip seffaflasincaya kadar kavurun. Mantarlari tavaya alin, karabiber ve tuzu ekleyip orta ateste yaklasik sekiz dk kadar kavurun.

  2. Pirinci tencereye ekleyip bir dk kadar kavurmaya devam edin. Kaynar suda sebze bulyonunu cozun ve dortte birini pilavin ustune ekleyin. Orta ateste ve surekli karistirarak pilavin suyu cekmesini saglayin, tekrar ayni miktar suyu ekleyip pilav cekinceye kadar karistirarak pisirmeye devam edin. Tum suyu dort bolum halinde kullanip bitirin, eger su bittigi halde pirincler hala pismemisse biraz daha su ekleyip ayni islemleri tekrarlayin.

  3. Tencereyi atesin uzerinden alin, tereyagini, peynir (suslemek icin biraz ayirin) ve maydanozu ekleyip karistirin. Tencerenin kapagini kapatip bir kac dk dinlenmeye birakin, boylece sogurken kalan suyunu da cekecektir. Son bir defa karistirip tabaklara paylastirin ve rendelenmis parmesan ile susleyip servis yapin. Afiyet olsun!


Risottoya ozelligini veren islak ve kremamsi dokusunu yakalamak icin suyu bolum bolum ekleyip sikca karistirmak cok onemli. Sakin usenip tum suyu bir seferde eklemeyin yoksa kivamini tutturamazsiniz :)

 

4 Kisilik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder