10 Aralık 2011

nirvana kişinin yeryüzünde tekrar doğma ihtiyacından kurtulacak derecede gelişmiş, olgunlaşmış olması anlamında ele alınır...

Nirvana Nedir Budizm'de Dört Onurlu Gerçeği öğreten kimselere Buda denir. Bunlar,

(1)yaşamın sıkıntıları vardır;

(2)sıkıntıların nedeni arzudur;

(3)arzuların ortadan kaldırılması sıkıntılara son verir; ve

(4)arzu, doğru düşünme ve davranmayla ortadan kalkar.

Böylece ortaya çıkan, kaçış ve sıkıntıdan kurtulma durumuna, hırs, kin ve nefretten arınma anlamına gelen "nirvana" denir.

Hinduizm'de ve yoga felsefesinde nirvana kişinin yeryüzünde tekrar doğma ihtiyacından kurtulacak derecede gelişmiş, olgunlaşmış olması anlamında ele alınır.

NİRVANA” YA ULAŞMAK

Aynen araba tekerleklerinin atları izlemesi gibi saf olmayan akılla davranan kişiyi de acılar takip eder. Hayat acılardan ibarettir. Bugünkü “Sonuç” dediğimiz olgular geçmişin “Neden”leridir, yarınki sonuçlar da bugünkü nedenlerdir.

Acıların nedeni tutkulardır, arzulardır. İnsanın hiç bitmeyen tutkuları ve arzuları. Sınırsız mülkiyet edinme, daha fazlasına en çoğuna sahip olma hırsı. Acı verir insana, elde edememe, sahip olamama duygusu, arzuların karşılanmaması elem verir, acı çeker insan.’, ‘Sidharta Guatama söylemiş bunları, bilinen adıyla BUDDHA. Acılardan kurtuluş reçetesini ise, iki bin beş yüz yıl önce yazdı .

Hiçbir canlıyı öldürmeyeceksin,

başkasının malını çalmayacaksın,

zina yapmayacaksın,

yalan söylemeyeceksin,

merhametli olacaksın,

hakaretleri bağışlayacaksın,

başkasına özveride bulunacaksın,

başkasının acısına ortak olacaksın,

kendine ayırdığını önce başkası için vereceksin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder