9 Şubat 2012

Çinlilere göre besinlerin renkleriyle sağlığımıza etkileri arasındaki bağlantılar...

 BEYAZ


 Cildinizi güzelleştiriyor, gözenekleri açıyor. Çinliler beyaz renk ile keskin tadı ve aynı zamanda solunum yollarını, kalın bağırsağı doğrudan doğruya bağlantılı tutarlar. Beyaz turp, pirinç, kuşkonmaz hatta saf alkol terlemeyi sağlayarak gözeneklerin açılmasını, vücudun fazla suyunun alınmasını sağlar.


 YEŞİL


Karaciğeri harekete geçirir. Çinlilerin beslenme kuralında yeşil ekşi tadı ve organlardan da safra ile karaciğeri sembolize eder.

 Örneğin salatalık, kivi gibi yeşil renkli yiyecekler ve enginar, tavuk, yoğurt gibi ekşimsi tadı olanlar karaciğerin ve safranın zehrini almada iyi bir görev görürler. Öyleyse akşamdan kalmalara en iyi yeşil sebzeler yardımcı olur.


SARI


 Güç ve enerji verir rengi temsil eden tatlı yiyecekler mide, dalak ve pankreası simgeler. Çinlilere göre tatlı "sinir besini" olduğundan stres içinde olan birçok insan tatlıya sarılır. Çünkü hububat, mısır, bal ve muzdaki doğal tatlılar enerji verir.


KIRMIZI


Vücudu temizler. Kırmızı, acımsı tadın karşılığıdır. Kalp ve ince bağırsak bu renge bağlıdır. Pancar, kırmızı turp veya kırmızı çarliston biber vücudun zehrini dışarı atar. Kırmızı yiyeceklerin kalpteki etkisi dolaylı olarak safrada kendini gösterir: safranın fonksiyonu bozulduğunda salgı kana girer ve kalp atışı frekansını değiştirir.


MAVİ


Vücuttaki suyu ayarlar. Çinliler mavi renk ile tadı tuzlu olan yiyecekler ve organlardan da böbreklerle mesaneyi bir araya getirirler. Bu nedenle midye, alabalık, patlıcan idrar yolu enfeksiyonlarında yararlıdır. Bu mavi yiyecekler böbrekleri ve mesaneyi çok iyi yıkarlar ve idrar söktürücüdürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder