12 Ekim 2012

Pazının Faydaları...

Diğer İsimleri: Yaban Pancarı, Beta Vulgaris, Yabani Ispanak

Pazı: Ispanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitki olan pazıda, A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Ayrıca, E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir. Kırlarda, bağ ve bahçelerde yetişir.


Pazının Faydaları: İştah açıcıdır. Kansızlığı önler. Hazmı kolaylaştırır. Vücuda kuvvet verir. Öksürüğe karşı faydalıdır. Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir. Gül yağı ile karıştırılıp başa konulduğunda ağrıyı geçirir. İdrar söktürür ve idrar yollarında yanma şikâyetlerini azaltır. Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır. Yaprakları haşlanıp yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.

Pazı Nasıl Kullanılır? Pazının kökleri, sapları ve yaprakları pazı yemeği, dolması ve salatası yapılarak kullanılır. Balla karıştırılarak saç çıkmayan deriye sürülürse faydalı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder