15 Kasım 2012

Depresyona iyi gelen yiyecekler

Depresyona iyi gelen yiyeceklerden önce iyi gelmeyenlere kısaca  değinelim. Öncelikle depresyon döneminde alkol tüketimi olumsuz  düşüncelerden kurtulmak ve ruh halini yükseltmek için çekici gelebilir,  ancak düzenli alkol tüketimi depresyon belirtilerini şiddetlendirir, kişinin sosyal ortamdan uzaklaşmasına neden olur ve alkol bağımlılığı riskini büyük oranda yükseltir. Ayrıca kan şekerini kısa sürede yükselten ve düşüren şekerli yiyecekler, tatlılar depresyondaki kişilere tavsiye  edilmez. Tavsiye edilenler ise; yüksek protein içeren, lifli, omega 3  bakımından zengin besinlerdir.

Depresyon Tedavisine Yardımcı Gıdalar


Öncelikle omega 3 bakımından zengin ceviz, keten tohumu veya yağlı balıkları haftada en  az 2 öğün tüketmeniz uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Omega 3′ün  faydası duygu dalgalanmalarını hafifleterek depresyon sırasında yaşanan  olumsuz ruh halini bir miktar azaltması.

Kepekli tahıllar yavaş sindirildiğinden kan  şekerinizi belirli bir düzeyde tutarak aşırı şeker dalgalanmalarını  önler. Bu, kan şekeri nedeniyle oluşabilecek yorgunluk, isteksizlik ve halsizliğin engellenmesi için kullanılabilir. Kahverengi pirinç, tam  tahıllı makarna, tam tahıllı ekmek tüketebilirsiniz. Karbonhidrat  bakımından zengin tahıllı gıdalar aynı zamanda serotonin seviyesini yükselterek ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.

Kümes hayvanları, peynir, yumurta, fıstık ezmesi, süt gibi protein bakımından zengin gıdalar ruh halini geliştiren, beyin kimyasalları düzenlenmesine yardımcı olan  "triptofan" adlı bir amino asit içerir. Protein ayrıca depresyon  döneminde ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlayarak depresyon ve anksiyete belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Et tüketirken etin yağsız olmasına ve tavuk ürünlerinin derisiz olmasına dikkat edin.

Yeme Alışkanlıkları


İyi beslenme aynı zamanda iyi yeme alışkanlıklarıyla yakından ilgilidir. Küçük öğünleri sık yemek kan şekerini sabit tutmanızı sağlar. Gün boyu bol bol su için çünkü vücudun susuz kalması depresyon belirtilerinin şiddetlenmesine  neden olabilir. Alkol, kahve ve diğer kafein içeren içeceklerin  tüketimini sınırlandırın

http://www.kadinvekadin.net/depresyona-iyi-gelen-yiyecekler-2012-07-20.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder