12 Nisan 2013

Hücrelerimizi yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudumuzunbiyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan, yaşlanmayı geciktiriciözellikleri olan melatonin hormonu gece salgınlandığı için “KARANLIKLARHORMONU” olarak da bilinir




KARANLIKLA GELEN ŞİFA -MELATONİN HORMONU-

Hücrelerimizi yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudumuzun biyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan, yaşlanmayı geciktirici özellikleri olan melatonin hormonu gece salgınlandığı için “KARANLIKLAR HORMONU” olarak da bilinir
Melatonin vücudun biyolojik saatini koruyup, doğal ritmini ayarlayan önemli bir hormon.

Melatonin hormonu beynimizin orta kısımlarında bulunan epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. .
Epifiz bezi beynimizde bezelye kadar küçük bir organdır ve vücudumuzdaki melatoninin çoğunu o sağlar. Ortalama 40-50 yaşlarında beyin epifizinin faaliyeti yavaşlar. Uyku kalitesi bozulur ve bağışıklık sistemi de zayıflamaya başlar. Önlem alınmazsa, bu gerilemeyi diğer yaşlanma belirtileri ve hastalıklar takip eder.

Bu hormonun üretimi ve salınımı karanlık ile başlar ve aydınlık ile sona erer. Gece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan bu hormon 02.00-04.00 arasında en yüksek değerlerine ulaşır. Aydınlık döneminin uzaması veya aniden ışığa çıkılması melatonin üretimini durdurur.
Büyüme hormonunu arttırıcı ve ergenliği başlatıcı özellikleri de vardır.
GÖRME ENGELLİ kişilerde kanser olma riskinin diğer kişilere oranla çok daha az olmasının sebebi görme engellilerde melatonin hormonunun fazla olmasına bağlanmaktadır.
Melatonin, başta kanser olmak üzere hastalıklar üzerinde baskılayıcı etki yapmaktadır. Gece çalışan kadınlarda meme kanseri gelişimi çok daha fazla olmaktadır. MELATONİN ve KANSER ilişkisi için birçok çalışma yapılmıştır.
Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanser önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu ,ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkisi oluğunu gösteriyor.
ABD ve Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan araştırmalar sonucunda, ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırmaları isteniyor. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.
Melatonin MEME tümörlerinin büyümesini azaltıyor, KALP VE DAMAR hastalıklarını yavaşlatıyor, üreme fonksiyonlarını artırıyor.
Vücudumuzun yeteri kadar kendini koruma mekanizması var. Önemli olan bu mekanizmaların çalışmasına engel olmadan, bu mekanizmaları destekleyici davranış biçimlerini geliştirmektir.

TRATAK çalışmaları da bu yardımcı çalışamalardan biridir. Tratak sözcüğü kesintisiz bakış, devamlı dikkat anlamına gelir. Bir nesneye, gözlerin kırpılmadan, yaşlar boşanıncaya dek bakılmasıdır. Farklı bir açıdan bakarak bunun yoğun meditasyon anlamına geldiğini de söyleyebiliriz En bilinen tratak nesnesi MUM ışığıdır.

Tratak için mum haricinde kullanılabilecek diğer objeler, beyaz duvardaki siyah bir nokta, aynada gözün irisi, iki kaş arasındaki boşluk, burnun ucu, gökteki parlak bir yıldız, bir çiçek resmi olabilir. Tratak beynin her iki yarısında dengeyi sağlar, olaylara kolay konsantre olma gücümüzü arttırır. Tratak, epifiz bezinin büyük miktarda melatonin hormonu üretmesini destekler.

Hangi gıdalarda melatonin var?
“Kızılcık, deve dikeni, rezene, anason, kereviz, ayçiçeği, çemen, hardal ve sarı kantaron, papatya çayı, vişne, lahana, badem, fındık gibi gıda maddeleri ile magnezyum ve çinko içeren diğer gıdalar melatoninden zengindir. Bu tür gıdaların aksam saatlerinde alınması, gündüz alınmasından daha uygun olabilir.”

Kaynak: Ruhların Görüntüsü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder