29 Kasım 2011

Doğal sabun yapımını merak edenlere...

Doğal Sabun yapımını madde madde yazıyorum.

  1. Önce ölçüyü vermek      istiyorum.


Her bir litre su için 350 gr toz (kristal) kostik ve3 litrezeytinyağı kullanılıyor.

Suyun saf (kireçsiz) olması öneriliyor.

  1. Cam, plastik veya çelik bir      kapta su ve kostiği karıştırıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken şey      kostiği suyun içine yavaş yavaş katmak. Kostik suya katıldıktan sonra      köpürmeye başlayacağı için, taşmasına engel olmak için, kullanılan kabın      irice olmasında fayda var. Bu arada çıkan buharın gözlere gelmemesi de önemli.



  1. Kostik tamamen eriyene      kadar çubukla karıştırıyoruz. Ve karışım soğuyana kadar bekliyoruz. Karışımın      ısısının 40 – 42 dereceye kadar düşmesi gerekiyor. Bu bekleme süresi      birkaç saati bulabilir.



  1. Çelik bir tencerede      zeytinyağını ısıtıyoruz. Onun ısısının da 40 - 42 derece olması gerekiyor.



  1. İki ayrı karışımın da      ısısı aynı olduğu zaman kostikli çözeltiyi zeytinyağına boşaltmak      gerekiyor. Ardından tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlıyoruz. Muhallebi (pudding)      kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Bu işlem 20 dk ile 90      dk arası sürebilir.


Not: Eğer 90 dakikanın sonunda karışım hala muhallebi kıvamına gelmemiş ise ölçünün suyu fazla gelmiş olabilir. Bu durumda fazla suyu buharlaştırmak için ateşin üzerinde ısıtılarak karıştırmaya devam edilmeli.

  1. Sabunun kokulu ya da      renkli olmasını istiyorsak, istediğimiz kadar esans veya boyayı, elde      ettiğimiz muhallebi kıvamına ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz.


Renk için sıvı gıda boyaları kullanılabilir.

  1. Muhallebi kıvamını yağlı      kağıt serilmiş kalıbın içine döküyoruz. Ve kalıbın kapağını kapatıyoruz.      Kıvamın yavaş soğumasını sağlamak için de üstünü battaniye ile örtüyoruz. En      az 24 saat geçtikten sonra sabunun sertliğini parmağımız ile kontrol      ediyoruz. Eğer sertleşmişse kesme işlemi için sabunu kalıptan alıyoruz.      Yoksa, arasıra kontrol ederek 24 saat daha bekliyoruz.



  1. Kesilen sabunları      birbirine değmeyecek ve her taraftan hava alacak şekilde tahta bir rafa      dizip üç dört hafta kadar  bekletiyoruz.


Not: Gözlerinize ve ellerinize dikkat edin... Somuçta kimyasal maddelerle uğraşıyorsunuz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder