29 Ocak 2012

Beş Elementin Mevsimleri ve Beslenme Düzenleri... Su ( Kış), Ağaç ( İlkbahar), Ateş (Yaz), Toprak (Yaz Sonu), Metal ( Sonbahar)...



KIŞ – SU ELEMENTİNİN MEVSİMİ: Kış mevsimi SU elementinin en yüksek düzeyde olduğu mevsimdir. Bu mevsimde böbrekleriniz ve mesaneniz aşırı çalıştığı için yorulmaktadır. Bu nedenle SU elementine giren, tuzlu tadı olan besinlerin tüketimini iyice azaltın ancak mutlaka bir miktar tuzlu besin yiyin; çünkü SU elementi AĞAÇ elementini yaratmaktadır. Zamanı geldiğinde AĞAÇ elementinin rahatça doğabilmesi için tuzlu besinlerin bir miktar tüketilmesinde fayda vardır. Aynı şekilde AĞAÇ elementinin zamanı geldiğinde rahatça doğabilmesi için bir miktar ekşi tadı olan besinler tüketilmesi gerekmektedir. SU elementi ATEŞ elementine zarar verdiğinden, kalbinizi ve ATEŞ elementini korumak için ATEŞ elementine giren ve acı tadı olan besinleri bolca tüketmelisiniz. Artan SU elementini denetim altına almak için TOPRAK elementine giren besinleri, yani tatlı tadı olan besinleri daha fazla tüketmelisiniz. SU elementi mevsiminde olduğumuz için onu besleyen elementi tüketmekten vazgeçmemelisiniz; çünkü SU elementinin varoluşuna devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle SU elementini besleyen METAL elementine dahil olan besinlerden, yani baharatlı ve keskin tadı olan besinlerden az miktarda tüketmelisiniz.

 

Beslenme stratejisini yüzdelere ayırırsak, Kış/Su mevsiminde besin yüzdeleriniz kabaca şöyle olabilir: SU elementi (tuzlu, soğuk ve sulu besinler) %5-10; METAL elementi (keskin, baharatlı, serin) %5-10; AĞAÇ elementi (ekşi, nemli ve ılık besinler) %5-10; ATEŞ elementi (acı ve sıcak besinler) %30-35; TOPRAK elementi (tatlı besinler) %30-35.

 

İLKBAHAR - AĞAÇ ELEMENTİNİN MEVSİMİ: İlkbahar mevsimi TOPRAK elementinin en yüksek düzeyde olduğu mevsimdir. Bu mevsimde karaciğeriniz ve safrakeseniz aşırı çalıştığı için yorulmaktadır. Bu nedenle TOPRAK elementine giren, ekşi tadı olan besinlerin tüketimini iyice azaltın ancak mutlaka bir miktar ekşi besin yiyin; çünkü AĞAÇ elementi ATEŞ elementini yaratmaktadır. Zamanı geldiğinde ATEŞ elementinin rahatça doğabilmesi için ekşi besinlerin bir miktar tüketilmesinde fayda vardır. Aynı şekilde ATEŞ elementinin zamanı geldiğinde rahatça doğabilmesi için bir miktar ekşi tadı olan besinler tüketilmesi gerekmektedir. AĞAÇ elementi TOPRAK elementine zarar verdiğinden, dalağınızı/pankreasınızı ve TOPRAK elementini korumak için bu elemente dahil olan ve tatlı tadı olan besinleri bolca tüketmelisiniz. Artan AĞAÇ elementini denetim altına almak için METAL elementine giren besinleri, yani keskin tadı olan besinleri daha fazla tüketmelisiniz. AĞAÇ elementi mevsiminde olduğumuz için onu besleyen elementi tüketmekten vazgeçmemelisiniz; çünkü AĞAÇ elementinin varoluşuna devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle AĞAÇ elementini besleyen SU elementine dahil olan besinlerden, yani tuzlu tadı olan besinlerden az miktarda tüketmelisiniz.

 

Beslenme stratejisini yüzdelere ayırırsak, İlkbahar/Ağaç mevsiminde besin yüzdeleriniz kabaca şöyle olabilir: AĞAÇ elementi (ekşi, nemli ve ılık besinler) %5-10; SU elementi (tuzlu, soğuk ve sulu besinler) %5-10; ATEŞ elementi (acı ve sıcak besinler) %5-10; METAL elementi (keskin, baharatlı, serin) %30-35; TOPRAK elementi (tatlı besinler) %30-35.

 

YAZ - ATEŞ ELEMENTİNİN MEVSİMİ: Yaz mevsimi ATEŞ elementinin en yüksek düzeyde olduğu mevsimdir. Bu mevsimde kalbiniz ve ince bağırsaklarınız aşırı çalıştığı için yorulmaktadır. Bu nedenle ATEŞ elementine giren, acı tadı olan ve sıcak besinlerin tüketimini iyice azaltın ancak mutlaka bir miktar acı besin yiyin; çünkü ATEŞ elementi TOPRAK elementini yaratmaktadır. Zamanı geldiğinde TOPRAK elementinin rahatça doğabilmesi için acılı besinlerin bir miktar tüketilmesinde fayda vardır. Aynı şekilde TOPRAK elementinin zamanı geldiğinde rahatça doğabilmesi için bir miktar tatlı tadı olan besinler tüketilmesi gerekmektedir. ATEŞ elementi METAL elementine zarar verdiğinden, akciğerlerinizi/kalınbağırsağınızı ve METAL elementini korumak için bu elemente dahil olan ve keskin tadı olan besinleri bolca tüketmelisiniz. Artan ATEŞ elementini denetim altına almak için SU elementine giren besinleri, yani tuzlu tadı olan ve serinletici besinleri daha fazla tüketmelisiniz. ATEŞ elementi mevsiminde olduğumuz için onu besleyen elementi tüketmekten vazgeçmemelisiniz; çünkü ATEŞ elementinin varoluşuna devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle ATEŞ elementini besleyen AĞAÇ elementine dahil olan besinlerden, yani ekşi tadı olan besinlerden az miktarda tüketmelisiniz.

 

Beslenme stratejisini yüzdelere ayırırsak, Yaz/Ateş mevsiminde besin yüzdeleriniz kabaca şöyle olabilir: ATEŞ elementi (acı ve sıcak besinler) %5-10; AĞAÇ elementi (ekşi, nemli ve ılık besinler) %5-10; ; TOPRAK elementi (tatlı besinler) %30-35; SU elementi (tuzlu, serinletici ve sulu besinler) %30-35; METAL elementi (keskin, baharatlı, serin) %30-35.

 

YAZ SONU - TOPRAK ELEMENTİNİN MEVSİMİ: Yaz sonu TOPRAK elementinin en yüksek düzeyde olduğu mevsimdir. Bu mevsimde dalağınız/pankreasınız ve mideniz aşırı çalıştığı için yorulmaktadır. Bu nedenle TOPRAK elementine giren, tatlı tadı olan ve nemli besinlerin tüketimini iyice azaltın ancak mutlaka bir miktar tatlı besin yiyin; çünkü TOPRAK elementi METAL elementini yaratmaktadır. Zamanı geldiğinde METAL elementinin rahatça doğabilmesi için tatlı besinlerin bir miktar tüketilmesinde fayda vardır. Aynı şekilde METAL elementinin zamanı geldiğinde rahatça doğabilmesi için bir miktar keskin ve baharatlı tadı olan besinler tüketilmesi gerekmektedir. TOPRAK elementi SU elementine zarar verdiğinden, böbreklerinizi/mesanenizi ve SU elementini korumak için bu elemente dahil olan ve tuzlu tadı olan besinleri bolca tüketmelisiniz. Artan TOPRAK elementini denetim altına almak için AĞAÇ elementine giren besinleri, yani ekşi tadı olan besinleri daha fazla tüketmelisiniz. TOPRAK elementi mevsiminde olduğumuz için onu besleyen elementi tüketmekten vazgeçmemelisiniz; çünkü TOPRAK elementinin varoluşuna devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle TOPRAK elementini besleyen ATEŞ elementine dahil olan besinlerden, yani acı tadı olan besinlerden az miktarda tüketmelisiniz.

 

Beslenme stratejisini yüzdelere ayırırsak, Yaz Sonu/Toprak mevsiminde besin yüzdeleriniz kabaca şöyle olabilir: TOPRAK elementi (tatlı besinler) %5-10; ATEŞ elementi (acı ve sıcak besinler) %5-10; METAL elementi (keskin, baharatlı, serin) %5-10; AĞAÇ elementi (ekşi, nemli ve ılık besinler) %30-35; ; SU elementi (tuzlu, serinletici ve sulu besinler) %30-35.

 

SONBAHAR - METAL ELEMENTİNİN MEVSİMİ: Sonbahar METAL elementinin en yüksek düzeyde olduğu mevsimdir. Bu mevsimde akciğerleriniz ve kalınbağırsağınız aşırı çalıştığı için yorulmaktadır. Bu nedenle METAL elementine giren, keskin ve baharatlı tadı olan ve kuru besinlerin tüketimini iyice azaltın ancak mutlaka bir miktar keskin ve baharatlı besin yiyin; çünkü METAL elementi SU elementini yaratmaktadır. Zamanı geldiğinde SU elementinin rahatça doğabilmesi için keskin ve baharatlı besinlerin bir miktar tüketilmesinde fayda vardır. Aynı şekilde SU elementinin zamanı geldiğinde rahatça doğabilmesi için bir miktar tuzlu tadı olan besinler tüketilmesi gerekmektedir. METAL elementi AĞAÇ elementine zarar verdiğinden, karaciğerinizi/safrakesenizi ve AĞAÇ elementini korumak için bu elemente dahil olan ve ekşi tadı olan besinleri bolca tüketmelisiniz. Artan METAL elementini denetim altına almak için ATEŞ elementine giren besinleri, yani acı tadı olan besinleri daha fazla tüketmelisiniz. METAL elementi mevsiminde olduğumuz için onu besleyen elementi tüketmekten vazgeçmemelisiniz; çünkü METAL elementinin varoluşuna devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle METAL elementini besleyen TOPRAK elementine dahil olan besinlerden, yani tatlı tadı olan besinlerden az miktarda tüketmelisiniz.

 

Beslenme stratejisini yüzdelere ayırırsak, Sonbahar/Metal mevsiminde besin yüzdeleriniz kabaca şöyle olabilir: METAL elementi (keskin, baharatlı, serin) %5-10; TOPRAK elementi (tatlı besinler) %5-10; SU elementi (tuzlu, serinletici ve sulu besinler) %5,10; ATEŞ elementi (acı ve sıcak besinler) %30-35; AĞAÇ elementi (ekşi, nemli ve ılık besinler) %30-35.

 

5. ELEMENTLERE GÖRE BESİNLER:

 

METAL ELEMENTİ BESİNLERİ: Zencefil, soğan, armut, sarmısak, köri, hardal, maydanoz, karabiber, KESKİN KOKULU VE TADI DOĞAL OLARAK ACIMSI KESKİN OLAN BESİNLER.

 

SU ELEMENTİ BESİNLERİ: Soya fasülyesi, soya sütü, soya sosu, tofu, yosun, çiğ sebzeler, sığır eti, tuz, yumurta, dondurulmuş besinler, böbrek, tuzlu su balıkları TADI DOĞAL OLARAK TUZLU OLAN BESİNLER.

 

AĞAÇ ELEMENTİ BESİNLERİ: Kaba yonca, pişmiş sebzeler, pazı, ekmek, piliç, lahana, tatlı su balıkları, meyve suları, karaciğer, sucuk, brüksel lahanası, hindi, sirke, mantar, yoğurt, domates, TADI DOĞAL OLARAK EKŞİ OLAN BESİNLER.

 

ATEŞ ELEMENTİ BESİNLERİ: Buğday, akdarı, kırmızı biber, balkabağı, kuzu eti, kuşkonmaz, avokado, bambu filizi, siyah Çin mantarı, kereviz, kakao, kahve, yürek, TADI DOĞAL OLARAK ACI OLAN BESİNLER.

 

TOPRAK ELEMENTİ BESİNLERİ: Fasülye türleri, pirinç, ceviz, patates, badem, bezelye, bal, havuç, mısır, kuru meyve, kabak, yeşil fasülye, TADI DOĞAL OLARAK TATLI OLAN BESİNLER

Kaynak: Şamil Şhaplı Erkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder