5 Nisan 2013

Dereotu'nun Faydaları...


Dereotu, maydanoz, defne yaprağı ve kimyonla aynı aileye aittir.
Orijini Akdeniz’dir. Demir, manganez ve kalsiyum içerir. Bunun yanı sıra güçlü antioksidanlar içerir ve anti enflamatuar özelliği vardır.
...     Taze veya kuru hali birçok tıbbi amaç için kullanılır.      Sindirim sorunları, solunum problemleri, karaciğer problemleri, safra kesesi bozuklukları, böbrek hastalıkları ve idrar yolu hastalıkları tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda enfeksiyonlarda, ateşte ve uyku bozukluklarında yardımcıdır.      Boğaz iltihaplarında dereotu tohumlarının çiğnemek faydalıdır.      Baharat olarak da kullanabilir.
Dereotu yağı sabun ve kozmetiklerde kullanılmaktadır.
Dereotu Tohumları:
Dereotu tohumları flavonoidler bakımından zengindir ve karvon ve limonen gibi yağlar tıbbi özellikleri için kullanılmaktadır.      Tohumlar kalsiyum bakımından zengindir ve kemik sağlığını güçlendirir ve osteoporozdan korur.      Antibakteriyal özelliğinden dolayı, bakterilerin artmasını engeller.      Kötü nefes kokusundan kurtulmak için tohumları çiğneyebilirsiniz.      Dereotu tohumları; grip, bronşit ve soğuk algınlığı gibi solunum bozukluklarının tedavisinde faydalıdır.      Bal ve tohumları karıştırıp günde 3 defa tüketerek solunum problemlerinizi rahatlatabilirsiniz.
Dereotu Yağı
Dereotu yağının dezenfektan özelliği olduğu için besinlere eklenerek enfeksiyonlardan korur. Özellikle idrar yolları, böbrek, sindirim ve genital bölge enfeksiyonlarından korur. Cilde uygulandığında da yaraları iyileştir.      Süt oluşumunu artırır.      Sakinleştirici etkisiyle depresyondan korur. Geceleri uykuya da yardımcıdır.
Dereotu Yaprakları
Serbest radikallerden korur.      Kan şekerin seviyesi düzenler diyabet hastaları için idealdir.      Mide rahatsızlıkları için çok etkilidir. Doğranmış dereotu az yağlı yoğurda eklenerek tüketilebilir. Dereotu çayı hazırlayarak da midenizi yumuşatabilirsiniz.      Yanık tedavisine de yardımcıdır. Toz zencefil ve dereotu yapraklarını ezip püre      haline getirip, yanık alana sürün. İyileşmeyi hızlandırır.      Susam yağında dereotunu kaynatıp eklemlere sürünce ağrıları hafifletir.
Dereotu Turşusu
Kalorisi düşük olduğundan kilo vermede faydalıdır. 28 gramında sadece 5 kalori vardır ancak yüksek oranda sodyum içerir.      Salatalıkla karışık dereotu turşusu C vitamini bakımından yüksektir ve cilde faydalıdır. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Bebekler İçin:
Bebeklerdeki kolik rahatsızlıklarında çok faydalıdır. Tarçın ve papatya çayı ile beraber sindirim sistemlerini rahatlatır. Bebeğin kilosuna göre günde 2-10 ml arası çayı bebeklere daha rahat uyumaları için verilebilir. Tabii ki önce pediatriste danışmak gerekmektedir.
Diğer Besin Değerleri :
Çinko, demir, A vitamini, C vitamini içerdiğinden emziren anneler için faydalıdır. Çinko prolaktin salgılanmasını sağlar bu da sütü artırır. Demir hamilelikten sonra kan kaybı olduğu için alınması gerekir. A vitamini vücudun yenilenmesine yardımcı olurken C vitamini cilt için iyidir.      Kolesterol içermez, kalorisi düşüktür. Lif de içerdiği için kilo vermeye yardımcıdır.      Gaz spazmları çekenler için rahatlatıcıdır.
bitkiblog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder