17 Ocak 2012

Beyniniz Neye İnanıyorsa Onu YaşarsınıZ...


 İngiltere’de yapılan bir araştırmada bir grup öğrenciye zeka testi uygulanmış. Test sonucunda yüksek zekalılardan bir sınıf, daha düşük zekalılardan bir diğer sınıf oluşturulmuş. Düşük zekalıların olduğu sınıfa test sonuçlarına göre yüksek zekalı çıktıkları, bu yüzden zor dersler işleyecekleri, çünkü onların zor dersleri bile kolaylıkla yapabilecekleri söylenmiş.


 Yüksek zekalıların olduğu sınıfa ise test sonuçlarına göre düşük zekalı çıktıkları ve kolay dersler işleneceği, çünkü ancak o kadarını yapabilecekleri söylenmiş. Bir yılın sonunda her iki sınıf ortak bir sınava tabi tutulmuş. Sınav sonunda düşük zekalıların sınıfı daha yüksek notlar alırken, yüksek zekalıların sınıfı daha düşük notlar almışlar. Zeka bile bir önyargıdır. Düşük zekalılar “Yüksek zekalı oldukları” önyargısıyla başarılı olurken, yüksek zekalılar “Düşük zekalı” oldukları önyargısıyla başarısız oldular.


 Siz hangi gruptasınız? Yüksek zekalısınız da düşük zekalı mı olduğunuza inanıyorsunuz, düşük zekalısınız da yükse zekalı mı olduğunuza inanıyorsunuz? Eh hangisine inanıyorsanız haklısınız; çünkü inandığınız şeysiniz. İnandığınız şey ise sizin gerçekliğinizdir, bir başkasının değil. Beyninizde neye inanıyorsanız onu yaşarsınız. Yani kendi gerçeğinizi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder