12 Ocak 2012

The Day The Music Died - Don McLean on Buddy Holly's crash

http://youtu.be/QmyGZ64J9yg

Buddy Holly kısa süren kariyerine çok büyük başarılar sıkıştırmıştı. Başta Beatles olmak üzere 60'larda Popçuları tamamen etkisi altında bırakmıştı. Bu yüzden de Holly sadece Amerikan Müziği'nin değil İngiliz popüler müziğinin de gelişmesinde büyük rol oynamıştır.
BuDDy HoLLy
Buddy Holly 07.09.1936 ' da dünyaya geldi. Kendi halinde Batı Texas'lı genç bir Country şarkı sözlericısı iken Elvis Presley ve Bill Haley'den oldukça etkilenir. Küçük radyo istasyonlarında sesini duyurmaya çalışır. O dönemde ikili oluşturduğu Bob Montgomery ile plak şirketlerini dolaşıyordu. Derken birgün Texas - Lubbock Kentinde Marty Robbins - Elvis Presley konserine uvertür sahneye çıkacak grup arandığını duyarlar. Bu uvertür olayı bu tip organizasyonlarda gelenek haline gelmişti. Organizatörler ve plak şirketleri için genç ve kendine güvenen şarkı sözlericıları veya grupları keşfetmek için ideal bir olaydı. Bu kez de şans Buddy Holly - Bob Montgomery ikilisine gülmüştü. Elvis ve country - western şarkı sözlericısı Marty Robbins'in yer aldığı bir konserde şarkı sözleri söylemek bulunmaz bir fırsattı. Buddy Holly sahnede belirip de şarkı sözleri söylemeye başladığı anda Tom Parker tarafından fark edilir. Ancak Decca'nın yetenekli ajanı Jim Denny Parker'dan önce davranır ve Holly ile konser sonrası Decca'nın yan kuruluşu olan Nashville Records adına sözleşme imzalar. Ama ne yazık ki bu olayın tatsız yanı Jim Denny sadece Holly'i istemektedir. Kendi deyimiyle ona potansiyel Elvis'ler lazımdır potansiyel Marty Robbins'ler ( Montgomery'i kasttediyor ) zamanını çoktan doldurmuşlardır. Böylece ikili ayrılır. Holly'nin tarzı ne rock and roll ne de folktur. Beyaz ile siyah eski ile yeninin bir karışımıdır ki müziğin tarzının o zamanki ismi ROCKABILLY'dir. Ancak Buddy'nin ilk plağı başarılı olamayınca kesin olarak Rock and Roll'a dönüş yapar. 1956 yılında ilk topluluğunu kurar .THE THREE TUNESS.

Tamamen özgün bir gitar stili vardır. Holly yerini sağlamlaştırdığında henüz 21 yaşındadır.
Decca'dan beklediği yaygınlığı kazanamayınca ayrılıp 1957 ' de Norman Petty'nin Clovis etiketiyle çalışmaya başlar. Bu arada topluluğu da dağılmıştır. Onun yerine The Crickets ile çalışmaya başlar. Petty'nin katkıları ile gerçekleştirilen ilk plak That'll Be The Day özlenen parlayışı sağlar. Kısa sürede hem Amerika'da hem de İngiltere'de şarkı sözleri ilk ona girer. Holly bu başarısı ile kalça hareketi yapmadan da (Elvis kastediliyor) birşeylerin başarılabileceğini kanıtlamış olur. Grubu The Crickets ( Tommy Allsup lead gitar Bo Clark davul George Atwood bass) ile That'll Be The Day sonrası başarılar ardı ardına gelmeye başlar. Aynı yıl içerisinde Peggy Sue adlı şarkı sözlerisı Amerika'da 3 İngiltere'de 6 numaraya kadar yükselir.Holly başarılarını Reminiscing ( UK No:17) bir Chuck Berry klasiği Brown Eyed Handsome Man (UK No:3) ve Bo Didley imzalı Bo Didley (UK No :11) Wishing ile devam ettirir.
Buddy Holly başarılar ile dolu kısa kariyerini 03.02.1959 yılında geçirdiği bir uçak kazası ile noktaladı. 23 yaşında ölen Holly'nin şarkı sözleriları halen pekçok Rock şarkı sözlericısı tarafından söylenmektedir.

Bobby Vee 1963 yılında "I Remember Buddy Holly" isimli tamamen onun şarkı sözlerilarından oluşan bir albüm yaptı.

Ayrıca Connie Francis'inde doldurmuş olduğu bir tribute albümü var. Bugün Tribute showları en fazla yapılan şarkı sözlericılardan biridir.

Buddy holly'e ait birçok belgesel DVD bulmak mümkün. Ayrıca onun hayat hikayesini anlatan Buddy Holly Story adında çokta başarılı bir film var.

...
..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder