22 Şubat 2013

GÜL



Ülkemizin her bölgesinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilen çok yıllık bir ağaçtır. Bir çok türü ve rengi vardır. Yaprakları düz katmerlidir. Ayrıca yağı için üretilen ko...kulu cinsi mevcuttur. Yaban gülünün yaprakları ve çiçeği daha seyrek olup beyaz ve pembe renktedir. Kültüre edilen gülde meyve oluşmaz, çiçeği için yetiştirilir. 1-3cm. büyüklüğündeki yaprakları yeşil, uç kısımları sivri, kenarları dişli, dalları dikenlidir. Önceleri tomurcuk halinde oluşan, daha sonra büyüdükçe açan tabak şeklinde çiçekleri vardır. Kendilerine has kokuları vardır. Kışın yapraklarını döker. Sıcak iklimlerde yaprakları dökülmez.


Kullanılan kısmı: Meyvesi, çiçeği, yaprakları, yağı. Etkisi: İshali kesmeye, boğaz ağrısı ve iltihabına, grip ve soğuk algınlığına, göğüs yumuşatmaya, adet kanamalarını düzene koymaya, mikrop öldürmeye, göz hastalıklarına, dudak ve el çatlaklarına, mide ağrısı, nefes darlığı, astım ve bronşite, basura, böbrek yolu iltihabına, dıştaki siğil ve yaralara, cilt güzelliğine iyi gelir.


Kullanılışı: Yağı parfüm sanayinde cilt güzelliği için kullanılır. Meyvesi, çiçeği ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Çiçeklerinin şerbeti, usaresi çıkartılarak içilir. Çiçek ve yapraklarının lapası harici kullanılır. Çiçekleri dövülüp bala karıştırılarak yenilir.

bitkisel tedavi

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder