1 Mayıs 2013

İngiliz The Telegraph gazetesi, ölmeden önce denenmesi gereken 20ilginç yemekle ilgili bir liste yayınladı...

Listedeki yiyeceklerin çoğu birçoğumuz için rahatsız edici olsa da, işte dünyadan "farklı" tatlar...



Yılan şarabı - Güneydoğu Asya

Geçmişi Antik Çin'e dayanan ve tedavi edici etkisi olduğu düşünülen yılan şarabı, adından da anlaşılacağı üzere yılanların alkol oranı yüksek bir şarabın içinde bekletilerek elde ediliyor.



Snake Wine!

© Richard Harrod





Asırlık yumurtalar - Çin



İsme aldanmayın. Aslında bu yumurtalar yüz yıl değil, bir kaç ay bekletiliyor. Kil, tuz, pirinç kabuğu ve külden yapılan karışım içinde yumurtanın sarısı koyu yeşile, beyazı ise kahverengiye dönüyor.



Century Eggs & Pickled Ginger - Yung Kee, Hong Kong

© Justine Foong





Kirpi Balığı - Japonya
Dünyada hayatınızı ciddi anlamda riske atan çok yeyecek vardır. İşte onlardan birisi de fugu ismi verilen bu kirpi balığı. Bu balığın zehirli kısımları düzgün temizlenmezse, öldürücü bir yemek haline gelebiliyor. 2000'den beri Japonya'da 20'nin üzerinde kişinin bu balığı yedikten sonra hayatını kaybettiği söyleniyor.



Fugu 5

© calltheambulance





Kızartılmış Örümcek - Kamboçya
Dünyada Kamboçya mutfağı ile özdeşleşen bu tarantulalar kızartıldıktan sonra, limon ve karabiber sosu ile birlikte sunuluyor.



Fried Spiders to eat

© h_haenen





Witchetty grub - Avustralya
Aborjinlerin geleneksel yemeklerinden biri olan Witchetty grub, büyük, beyaz, tahta yiyen güvelerin larvalarına verilen ad.



witchetty grub

© jules07





Shiokara - Japonya
Özellikle mürekkep balığı gibi çeşitli deniz hayvanlarının etlerinin, bir süre boyunca kendi iç organlarında fermante edilmesiyle yapılan bu yemek türü Japonya'da tüketiliyor.



Shiokara

© Sul & Mamiko





Çekirge
Dünyanın birçok yerinde yenilen çekirge protein bakımından oldukça zengin bir yiyecek olarak kabulediliyor. Asya'da kızartılmış şekilde pazarlarda bulunurken, Meksika'da limon ve sarımsak ile soslanarak servis ediliyor.



Yummy? for me the answer is

© Yo Apinan





Sannakji - Kore
Kore'de meşhur olan bu yemek, canlı ahtapotun kollarının, küçük parçalar halinde kesilmesiyle yapılıyor. Yemek önünüze geldiğinde parçalar hala hareket ettiğinden, boğulma riski var. Bu nedenle dikkatli yemelisiniz.



Se-bal-nak-ji

© Anna Lee





Deniz papağanı kalbi - İzlanda İzlanda ve Faroe Adaları'nda bulunan bu kuş türünün kalbi, İzlanda mutfağına özgü bir yemek.



“If I keep a green bough in my heart, the singing bird will come.” Chines proverb

© ANNE





Escamole - Meksika
Mavi agave ya da  agave tequiliana bitkisinin köklerinde bulunan karınca larvalarından yapılan bu yemek, atıştırmalık olarak tüketiliyor.



Escamoles

© foodandtell





Beondegi - Kore
Kore'de atıştırmalık olarak satılan, haşlanmış ipekböceği pupası.



A snack (Beondegi (silkworm larvae))

© Craig Morton





Tong zi dan - Çin
Çin'in ilginç yemeklerinden biri olan 'Tong zi dan', "bakir erkek yumurtası" anlamına geliyor. Yani yumurtalar bakir bir erkeğin idrarında pişirilerek tüketiliyor.







Hákarl - İzlanda
Köpek balığının fermentasyonuyla yapılan hákarl, İzlanda'ya özgü bir yemek.



Hákarl

© Clarence Ding





Yavru fare şarabı - Kore
Aynen yılan şarabındaki gibi sağlık açısından yararlı olduğuna inanılan bu içeceği yapmak için, yavru fareler şarap içinde bekletilerek mayalandırılıyor.



Baby mice

© AdaH.





Horoz ibiği - Avrupa
Horoz ibiği, İtalya'da meşhur olan ve 'Cibreo' adı verilen sosun en önmeli malzemesi. Aynı zamanda Fransız mutfağında da yiyecek süslemek için kullanılıyor.









Surströmming - İsveç
Mayalanmış Ringa balığından yapılan bu geleneksel İsveç yemeği kokusu ile meşhur. Kapağı açar açmaz rahatsız ettiği için, genelde ev dışında açık havada tüketiliyor.



Surströmming

© erik forsberg





Kayalık Dağlar istiridyesi - ABD
İlginç isimli bu yemek aslında boğa testislerinin yağda kızartılmasıyla yapılıyor ve kovboylar arasında meşhur olduğu biliniyor.



Rocky Mountain Oysters in Deadwood

© BeefyBrian





Black Ivory Kahvesi
Alt tarafı bir kahve demeyin.. Kilosu yaklaşık 1100 dolar olan bu kahvenin yapımını duyunca şaşıracaksınız. Kahve çekirdeklerini yiyen fillerin dışkılarından toplanarak kavrulmasıyla elde ediliyor!









Balut - Filipinler
Ördek yumurtası, içinde embriyo oluştuktan sonra kaynatılıyor ve Balut ismi verilen bu yiyecek ortaya çıkıyor.



Balut

© Zab zen





Tepa - Alaska
Balık kafaları, iç organları ile birlikte yer altına gömülerek bu geleneksel Eskimo yemeği yapılıyor.



.

f w mail

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder