30 Kasım 2012

Kefir'in Faydaları...


Kefir Nedir?

Kefir Kafkasya’ da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Kefir Nereden Gelir? Kefirin anavatanı Kafkaslardır.


İlk kez Batı Asya’ da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür. Kafkasyalılar kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır. Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar.

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.


Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir. Kefiri Kimler İçebilir? Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir. Kefir Mayası Nedir, Nasıl Elde Edilir? Kefir Tanesi; fındık yada buğday büyüklüğünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişir. Taneler sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği; fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir. Kefir Nasıl Yapılır? Kefir içeceğini evde üretmeniz için ihtiyacınız olan şeyler; • - 1 Litre Taze Günlük Süt (Marketlerde satılan 3 gün ömürlü günlük sütlerden kullanabilirsiniz),


 - Kefir Mayası Taneleri (gönderilecek kefir mayası, 1 litre kefir içeceği mayalamak için yeterlidir, mayanız fazlalaştıkça, süt miktarını arttırabilirsiniz),

 - Cam Kavanoz,

 - Büyük Plastik bir Süzgeç ve Tahta Kaşık Mayayı bir kez aldınız mı, sürekli olarak kefir içeceğini yapabilecek ve mayanın miktarını zaman içerisinde arttırabileceksiniz. Böylece ilerki zamanlarda daha fazla kefir içeceği üretebileceksiniz. Kefir içeceği ürettiğiniz müddetçe, Kefir taneleriniz 2 haftada 1.5 kat kadar büyüyecek. Kefir yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kefirin kesinlikle metalle temas etmemesi. Cam veya plastik kaplar kullanmak gerekiyor, tahta ya da plastik kaşık, plastik süzgeç, vs.. Cam veya plastik kavanozun içerisine kefir mayası konur ve üzerine oda ısısında beklemiş olan süt dökülür.


Kavanoz, üzerinde bir miktar boşluk kalacak şekilde kapatılır. Kavanozun etrafı sarılarak, güneş almayan bir yerde oda sıcaklığında 24 ya da 48 saat bekletilir. (Tatlı bir içecek elde etmek istiyorsanız 24 saat; ekşimsi olarak tüketmek istiyorsanız 48 saat bekletilmesi tavsiye edilir. Biz genellikle 36 saat bekletiyoruz ve çok güzel ve kıvamlı bir içecek elde ediyoruz...)


Bekleme süresi dolunca, geniş bir kabın ağzına süzgeç konarak kefir süzülür. Süzülen kefir buzdolabına konulur ve soğuk tüketilmesi tercih edilir. Süzgeçte kalan kefir mayaları ise tekrar kefir üretmek üzere mayalanır. Kefir Mayası Nerede Saklanır? Hemen kefir yapılmayacaksa, maya kaseye konarak üzerini örtecek şekilde su doldurulur ve buzdolabında bir süre saklanabilir. Eğer daha uzun bir süre kefire ihtiyaç olmayacaksa, kefir mayasının suyu süzülür ve buzlukta dondurulur. Tekrar mayalama için, maya çözündürülür ve talimatlara uygun şekilde mayalama işlemi tekrarlanır.


KEFİRİN BİLİNEN FAYDALARI

• Bağırsakları düzenler, hem kabızlığa ve hem de ishale iyi gelen tek içecektir.

• Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar

• Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır

• Yüksek tansiyonu giderir

• Kolesterolü düşürür

• Damar sertliğini giderir

• Kemik erimesini önler

• Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır

• Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir

• Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır

• Egzama ve alerjilerde faydalıdır

• İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder

• İdrarı sulandırır

• Karaciğer bozukluğunu tedavi eder

• Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır

• Bağırsak hareketlerini hızlandırır

• Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir

Kaynak: Sinem Başaran

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder