4 Mart 2013

Ev Yapımı Mayonez Tarifi...

Malzemeler:


  • 2 yumurta sarısı (çiğ olarak sadece klasik tarif için) / 1 yumurtanın tamamı (sadece hızlı tarif için)


  • 15 su bardağı sıvıyağ


  • 2 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu


  • 1 çay kaşığı tuz çok az karabiber.

Hazırlanışı: (30 saniyede hazırlanan hızlı tarif)



  • Bu tarifte tek değişiklik sadece 1 yumurtanın hem sarısı hem beyazı kullanıyor. Onun dışındaki bütün malzemeler aynen kullanılacak (resimdeki malzemelerin tamamı).


  • Ağzı geniş temiz bir cam kavanoza yumurta sıvıyağ tuz biber limon suyunu ekleyin.


  • El blenderı ile çırpın. Mayoneziniz kullanıma hazırdır. kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına kaldırın.


  • Artık bu tariften sonra da hazır mayonez alınmaz.

Hazırlanışı: (10 dakikada hazırlanan klasik tarif)



  • Cam bir kasede yumurta sarılarını limon suyunu ve tuzun birazını ilave ederek iyice çırpın.


  • Daha sonra yağını neredeyse damla damla ilave edin. Bu arada ara vermeden çok hızlı bir şekilde çırpmaya devam edin.


  • (İkinci kişi burada devreye girecek. Arkadaşınız çocuğunuz vs... kaba yağı ilave ederken siz de hızlıca çırpmaya devam edin.)


  • Yağ ve yumurtanın yavaş yavaş katılaşmaya başladığını renginin hafifçe beyazlamaya başladığını göreceksiniz. Bu mayonezinizin tuttuğu anlamına gelir.


  • Bu aşamadan sonra yağını daha fazla miktarlarda eklemeye başlayın.


  • Kalan tuzu da ekleyerek yağı bitirene kadar aynı şekilde devam edin.


  • Mayoneziniz artık hazır temiz bir kapaklı kase veya kavanoza alıp buzdolabına kaldırın.


  • İçinde katkı malzemesi olmadığı için en fazla üç gün içinde tüketmeye çalışın.

Dikkat edelim!



  • Evde yapılan mayonezi ençok 2 ya da 3 gün içinde tüketin. Artarsa kullanmayın. O yüzden gerektiği zaman küçük miktarlarda hazırlayıp hemen tüketin.


  • Zeytinyağı ile hazırlamayın tadı çok ağır olur.


  • Bazı tariflerde içine hardal ilavesi de yapılıyor ama ben sade hazırlamayı seviyorum.


  • Kullanıldığı yere göre hazırladığınız mayoneze daha sonra istediğiniz ölçüde hardal ilavesi yapılabilir.


  • Arzuya göre çeşitli ince kıyılmış taze baharatlar (kekik fesleğen biberiye dereotu vs...) ekleyerek servis yapın.


  • Dışarıda bekletmeyin hızlı tüketin çabuk bozulur.


  • Bu arada eğer hazırlarken bozduysanız (tutturamadıysanız) kesilen yağ ve yumurta karışımını atmayın.


  • Yeniden deniyorsanız kıvamı tutunca bozduğunuz malzemeyi yağ yerine ilave edin (klasik tarif için).


  • Ya da kek veya börek harcınızda kullanın
  • sanalda bir numara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder